Αφγανιστάν : ΗΠΑ , ΝΑΤΟ αναζητούν νέες βάσεις κοντά στην Κίνα

Σημαία Αφγανιστάν

Επίμονο και πολύπλευρες ‘συζητήσεις’ διεξάγουν ΝΑΤΟ και Τουρκία γύρω από το Αφγανιστάν, με δεδομένο το στόχο ΗΠΑ – ΝΑΤΟ να αναπροσαρμόσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με κριτήριο την «αντιμετώπιση της Κίνας».

Με φόντο την επ ανέναρξη των συνομιλιών στην Ντόχα μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικής κυβέρνησης, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζ. Χαλιλζάντ, ξεκίνησε από την περασμένη βδομάδα νέα περιοδεία σε «Αφγανιστάν, Κατάρ και την περιοχή», όπως αόριστα εξηγούσε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι βρέθηκε και στο Καζακστάν, όπου σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι δυνάμεις μας φεύγουν από το Αφγανιστάν αλλά οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από το Αφγανιστάν… Επιτυγχάνοντας ειρήνη και ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, θα εργαστούμε με άλλες χώρες και βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω τι ειδικά μπορούν να κάνουν ΗΠΑ και Καζακστάν για την προώθηση της ειρήνης». Παρατήρησε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως παραμένει η πρόκληση της τρομοκρατίας», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα σταθμεύσουν στρατεύματα στην Κεντρική Ασία, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Η «επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν βρίσκει ενισχυμένο το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αφού η πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει η Τουρκία κρίσιμο ρόλο μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων – καταρχάς την ευθύνη για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – συνάντησε σημαντική απήχηση και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική αστική τάξη διαπραγματεύεται με πιο ισχυρά ‘ατού’ αυτή τη φορά. Οπως επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι «κρίσιμη» η «διπλωματική, εφοδιαστική και οικονομική στήριξη» που θα προσφέρουν οι σύμμαχοι ώστε τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εντείνει ήδη το παζάρι και με τους Ταλιμπάν, ανέφερε ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μαζί τους με διάφορα βήματα». Υπογράμμισε ακόμα ότι αφού «η Αμερική προετοιμάζεται να φύγει από το Αφγανιστάν, η μόνη αξιόπιστη χώρα να διατηρήσει τη διαδικασία εκεί είναι προφανώς η Τουρκία».

Στο Πακιστάν, που πρόσφατα διακήρυξε την απροθυμία του να φιλοξενήσει αμερικανικά στρατεύματα, ο ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, χαρακτήρισε «κοινή ευθύνη» την ειρήνευση στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία για να συζητήσει την «ειρηνευτική διαδικασία» στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...