Αφγανιστάν: Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την απόσυρσή του

Παιδιά στο Αφγανιστάν παίζουν μπάλα στα επήρεια βομβαρδισμένου εργοστασίου στη Καμπούλ
Φώτο Αρχείου / Παιδιά στο Αφγανιστάν παίζουν μπάλα στα επήρεια βομβαρδισμένου εργοστασίου στη Καμπούλ / Πηγή: UNAMA

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την απόσυρση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν, όπου οι αρχές αναπτύσσουν εκατοντάδες στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς για να σταματήσουν ευρείας κλίμακας επίθεση των Ταλιμπάν στον βορρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε τον Απρίλιο πως ήθελε να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ως την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δύο μήνες και πλέον πριν από την προθεσμία αυτή, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ολοκληρώσει «πάνω από το 90%» της διαδικασίας απόσυρσής του από τη χώρα της Ασίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι τελευταίοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, τη μεγαλύτερη στο Αφγανιστάν. Περίπου 50 χλμ. βόρεια από την Καμπούλ, υπήρξε νευραλγικό κέντρο των επιχειρήσεών τους από την έναρξη της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε την Παρασκευή πως οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα έχουν εγκαταλείψει την αφγανική επικράτεια ως τα «τέλη Αυγούστου».

Μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στις 12/9/2020
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στις 12/9/2020 / Πηγή: WIKIPEDIA

Χθες Τρίτη μαίνονταν μάχες σε αρκετές αφγανικές επαρχίες, όμως οι ισλαμιστές επικέντρωναν τις προσπάθειές τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν καταλάβει αρκετές δεκάδες περιφέρειες αφότου οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν στον βορρά, πολύ μακριά από τα παραδοσιακά οχυρά τους στον νότο, η αφγανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ενισχύσεις και να προετοιμάσει αντεπίθεση.

Εκατοντάδες στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν στις επαρχίες Ταχάρ και Μπανταχσάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μέσα σε μικρό διάστημα αχανή εδάφη, ενίοτε χωρίς καν να δοθεί μάχη.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη από τα τέλη Ιουνίου την κυριότερη συνοριακή διέλευση με το Τατζικιστάν και άλλα φυλάκια από τα οποία μπορεί κανείς να περάσει στη γειτονική χώρα, όπως και περιφέρειες που οδηγούν στην Κουντούζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αντιμέτωπος με την κατάσταση αυτή ο τατζίκος πρόεδρος Εμαμαλί Ραχμόν διέταξε χθες Δευτέρα την «κινητοποίηση 20.000 εφέδρων» για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...