Αφγανιστάν: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Γκάνι και αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ βρίσκεται από τον Σεπτέμβρη σε διαμάχη με την κυβέρνηση Ασράφ Γκάνι, καθώς δεν αναγνώριζε τα αποτελέσματα των εκλογών, πραγματοποιώντας ξεχωριστή ορκωμοσία.

Οι δύο πολιτικοί κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να μοιραστεί η εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση ενότητας.

Ο Αμντουλάχ πρόκειται να ηγηθεί του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης και μέλη της ομάδας του θα αναλάβουν κυβερνητικά πόστα.

Μετά της εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αμπντουλάχ δήλωσε πως στερήθηκε τη νίκη λόγω νοθείας, σχηματίζοντας την δική του κυβέρνηση.

Αυτή η κίνηση των δύο πολιτικών έρχεται παράλληλα με την προσπάθεια ειρήνης με τους Ταλιμπάν, μετά τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να τελειώσει η στρατιωτική επιχείριση και να απομακρυνθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, παρά την ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε, κυβέρνηση, ΗΠΑ και Ταλιμπάν συνεχίζουν να έχουν τεταμένες σχέσεις με συγκρούσεις να σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας.


Τουλάχιστον 5 νεκροί σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Γκάζνι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη σήμερα είχαμε βομβηστική επίθεση στην πόλη Γκάζνι

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκε στην πόλη Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας Γκάζνι, η επίθεση, με τη χρήση στρατιωτικού οχήματος που είχε παγιδευτεί με ποσότητα εκρηκτικών υλών, είχε στόχο κτίριο της υπηρεσίες πληροφοριών και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 32.

Ο διευθυντής του γενικού νοσοκομείου στην Γκάζνι έκανε λόγο από τη δική του πλευρά για επτά νεκρούς και 25 τραυματίες, «στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανέφερε απλά ότι σημειώθηκε έκρηξη στην Γκάζνι.

Η νέα επίθεση καταγράφεται καθώς η βία αναζωπυρώνεται στο Αφγανιστάν, παρά τη συμφωνία στα τέλη του Φλεβάρη μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση και προβλέπει αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα ως τα μέσα του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...