Αιγαίο: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία στα νησιά

Λέρος Αιγαίο
Λέρος / Πηγή : Eurokinissi

Τα κρούσματα στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται, όμως οι μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία παραμένουν .

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των νησιωτών. Αφού παραμένουν οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό.

Ενώ κανένα αντίκρυσμα δεν έχουν στα νησιά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις υγειονομικών.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, “όπως δείχνει το προληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας του Πολιχνίτου και της Καλλονής”.

Δύσκολη η μεταφορά των δειγμάτων

Η κ. Κομνηνάκα καταγγέλλει πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο γρήγορης μεταφοράς των προς έλεγχο δειγμάτων. Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς αναζητούν λύση με κάποιο πλοίο ή αεροπλάνο που θα δεχτεί να πάρει τα δείγματα. Ενώ υπάρχει και το ζήτημα πως αυτά θα φτάσουν στο διαγνωστικό κέντρο. Στα μικρά νησιά, όπου έχει λιγότερα δρομολόγια, το πρόβλημα αυτό οξύνεται.

Κανένα μέτρο ακόμα δεν έχει παρθεί για τον ιατρικό έλεγχο των επιβατών που φτάνουν με τα πλοία στα νησιά, υπογραμμίζει στη δήλωσή της. Προσθέτει δε πως “αυτό δείχνει και το περιστατικό στην Ικαρία”.

Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα εξής :

  • Να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Να στελεχώσει τα ιατρεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων στα νησιά που υπάρχουν.
  • Να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς, ειδικά πνευμονολόγους και παθολόγους, στο κρατικό σχέδιο για την ιατρική παρακολούθηση δωρεάν των κατοίκων. Καθώς και για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων των μικρών νησιών.
  • Να εξασφαλίσει έγκαιρη και δωρεάν αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ από τα νησιά, καθώς και την αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.
  • Να εφοδιάσει αμέσως με τα κατάλληλα, και σε επαρκή ποσότητα, προστατευτικά μέσα -όπως, μάσκες, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά- για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίσει τη δωρεάν τροφοδοσία των κατοίκων.
  • Να αποστείλει επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ.
  • Να εξασφαλίσει ειδικές γραμμές επικοινωνίας στον ΕΟΔΥ στις οποίες θα απευθύνονται οι γιατροί των μικρών νησιών και να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς.  

Δείτε ακόμα...