Ανάφη

Εξόριστοι στην Ανάφη κουβαλάνε αστιβιές
Εξόριστοι στην Ανάφη κουβαλάνε αστιβιές

«Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Πέρα από το γαλάζιο κύμα, το γαλάζιο ουρανό… Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, μες στο σύρμα περπατώ. Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως».

Το Σάββατο 4 Ιούνη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τίμησε την μνήμη των αλύγιστων της Ανάφης με τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Τίμησε τους εκατοντάδες πολιτικούς εξόριστους, μέλη, στελέχη και οπαδούς του ΚΚΕ, που έγραψαν σε αυτό το νησί – βράχο του Αιγαίου λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η Ανάφη δεν ήταν το μόνο νησί-κολαστήριο του Αιγαίου για τους αντιφρονούντες, τους πολιτικούς εξόριστους, μέλη, στελέχη και οπαδούς του ΚΚΕ.  Η Μακρόνησος,  η Γυάρος, ο  Άγιος Ευστράτιος,  η Ικαρία επίσης είναι τα νησιά που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήθος κρατουμένων. Άλλα νησιά, όπως Χίος, Τρίκερι, Αμοργός, Αντίπαρος και άλλα δέχτηκαν μικρότερο πλήθος κρατουμένων.

Η Ελληνική πεζογραφία και ποίηση έχει πληθώρα κειμένων που αναφέρονται στο τι βίωσαν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που πέρασαν από αυτά τα κολαστήρια.

Αν ανατρέξει  όμως κανείς στην ύλη του μαθήματος λογοτεχνία – λογοτεχνικά κείμενα   τόσο του Γυμνασίου, όσο και του Λυκείου δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα ανάλογο κείμενο. 

Μήπως ήρθε η ώρα να συμπεριληφθούν;

Ένας αναγνώστης 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...