Από το “Albany” στο “Αϊζενχάουερ”

Το Πυραυλοφόρο Καταδρομικό USS Albany (CG-10) των ΗΠΑ -1971
Φώτο Αρχείου / Το Πυραυλοφόρο Καταδρομικό USS Albany (CG-10) των ΗΠΑ -1971 / Πηγή: CV-42 verteran’s website

Ιούνης 1970, μεσούσης της Χούντας. Το πυραυλοφόρο καταδρομικό USS Albany επισκέπτεται την Κέρκυρα για να … ξεμουδιάσει το πλήρωμα. Διάλειμμα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μικρός μεν τότε, αλλά θυμάμαι πολύ καλά τη συμπεριφορά πολλών μελών του πληρώματος εκείνα τα “ένδοξα” χρόνια.  Στέκια τους τα μπαρ Dpody dog δίπλα στα Δικαστήρια στη Σπηλιά, το Ragnatela δίπλα στο σινεμά Ορφέα με το κόκκινο φως και την μαύρη αράχνη. Η πόλη σαν κατεχόμενη, τα μηχανάκια μες την χώρα, ανάμεσα στα πλήθη, επίθεση σε ανυποψίαστα κορίτσια, μεθυσμένοι με μπουκάλια στα χέρια….. επικυρίαρχοι. Εντεταλμένοι υπόδουλοι της Χούντας επισκέπτονταν το πλοίο για να δείξουν την συμπαράσταση τους στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ.

Μετά το 1974 και για πολλά χρόνια η πιθανολογούμενη άφιξη αμερικάνικου πολεμικού πλοίου στην Κέρκυρα χαιρετίζονταν με το σύνθημα “Ο 6ος στόλος στο βυθό”. Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν;;;;;;;;

Για την ιστορία: 

Το βαρύ καταδρομικό Albany καθελκύστηκε το 1946, έπλευσε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 1948. Συμμετείχε στις νατοϊκές δυνάμεις στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Αμερικανών μέχρι το 1973.  Από το 1974 ως το 1980 ήταν ναυαρχίδα του 6ου στόλου με έδρα τη Gaeta της Ιταλίας. Τέθηκε εκτός υπηρεσίας το 1980 και το 1990 διαλύθηκε.

Σήμερα το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που έχει συμμετάσχει σε αιματοκύλισμα λαών της περιοχής, έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Σούδας για ανεφοδιασμό, για να συνεχίσει την εμπλοκή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Και όπως πριν 50 χρόνια έτσι και τώρα το πλοίο επισκέφτηκαν ανώτεροι πολιτικοί παράγοντες της χώρας για να δηλώσουν με την παρουσία τους σύμφωνοι με την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.  Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση (Σούδα, Λάρισα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη κλπ) ένα πολεμικό ορμητήριο που μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει στο λαό.

Στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που φέρνουν νέους κύκλους αίματος, καταστροφής και προσφυγιάς πρέπει να αντιτάξουμε τον αγώνα μας γιατί οι λαοί δεν χρειάζονται προστάτες.

Θανάσης Πρίφτης απόστρατος αξιωματικός ΠΝ

Δείτε ακόμα...