Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση

Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση
Αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία: Υπό το βλέμμα των Αμερικανών η αναχώρηση / Πηγή: Eurokinissi

Υπό το βλέμμα Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε χτες στην αεροπορική βάση Τανάγρας η τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας», καθώς η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες, στέλνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα και στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών.

Η τελετή αναχώρησης έγινε υπό τα βλέμματα του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Μπέργκερ (ως εκπρόσωπος του πρέσβη Τζ. Πάιατ), και του αεροπορικού ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σμηνάρχου Κρίστοφερ Μπάρμπερ.

Οι ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, μεταβαίνει εκεί – σε περιοχή κοντά στο Ριάντ – κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αυτά σε άλλη μια «βρωμοδουλειά» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, κι ενώ μεθαύριο Παρασκευή ξεκινά στην Αθήνα το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που συνιστά και την ύπατη στρατιωτική αρχή της, με την παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της, και με το «μενού» να περιλαμβάνει τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και την αναδιάταξη δυνάμεων που κάνουν σε όλη την περιοχή, όπως και τη στρατιωτική εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του, κυρίως της πρωτοβουλίας «ΝΑΤΟ 2030», την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.Αναπόσπαστο στοιχείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, όπως αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ, η συγκρότηση της λεγόμενης «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» και η διάθεση της Πυροβολαρχίας «για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας “Integrated Air and Missile Defence Concept” (IAMD Concept)», ή αλλιώς «Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας».

Σημειωτέον, η IAMD είναι βασικό στοιχείο της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Διόλου τυχαία, στις σχετικές «κατευθυντήριες» γραμμές, όπως διαχέονται αρμοδίως, το λεγόμενο NATO IAMD προβάλλεται ως «μια ουσιαστική, συνεχής αποστολή σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης, η οποία διαφυλάσσει και προστατεύει το έδαφος της Συμμαχίας, τους πληθυσμούς και τις δυνάμεις ενάντια σε αεροπορικές και πυραυλικές απειλές και επιθέσεις». Παραπέρα, το ΝΑΤΟ IAMD «στοχεύει να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ μέσω του συντονισμού, του ελέγχου και της εκμετάλλευσης του εναέριου τομέα. Ενσωματώνει όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην αποτροπή οποιασδήποτε αεροπορικής και πυραυλικής απειλής ή στην ακύρωση ή μείωση της αποτελεσματικότητας της εχθρικής αεροπορικής δράσης». Επίσης, «το ΝΑΤΟ IAMD στοχεύει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των αεροπορικών και πυραυλικών απειλών από αέρος, στη στεριά ή στη θάλασσα. Η αποστολή διεξάγεται σε μια προσέγγιση 360 μοιρών για την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις».

Τονίζεται, εξάλλου, πως «τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε περαιτέρω την αποστολή του IAMD για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες και προκλητικές αεροπορικές και πυραυλικές απειλές που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, που κυμαίνονται από απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) έως εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους».

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ IAMD υλοποιείται μέσω του λεγόμενου Ολοκληρωμένου ΝΑΤΟικού Αεροπορικού και Πυραυλικού Αμυντικού Συστήματος (NATINAMDS), ενός δικτύου διασυνδεδεμένων εθνικών και ΝΑΤΟικών συστημάτων που αποτελείται από αισθητήρες, στοιχεία χειρισμού και ελέγχου και οπλικά συστήματα. Το NATINAMDS υπάγεται στην εξουσία του ανώτατου συμμαχικού διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ.«Ενεργή στρατιωτική διπλωματία» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Δείτε ακόμα...