Αζερμπαϊτζάν: Αύριο η Τουρκο-αζέρικη στρατιωτική άσκηση

Γιερεβάν, Πρωτεύουσα Αρμενίας
Φώτο Αρχείου / Γιερεβάν, Πρωτεύουσα Αρμενίας

Έκφραση της αυξανόμενης τουρκικής εμπλοκής και στην αντιπαράθεση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν είναι η στρατιωτική άσκηση που ξεκινούν αύριο, Τετάρτη, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, σε ευρεία κλίμακα και με τη συμμετοχή χερσαίων αλλά και εναέριων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, αύριο ξεκινά άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου, η οποία θα διεξαχθεί σε περιοχές της πρωτεύουσας Μπακού, αλλά και στις περιοχές Ναχιτσεβάν, Γκαντζά, Κουρνταμίρ και Γιεβλάκχ. Θα ακολουθήσει την 1η Αυγούστου άσκηση με στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, μέχρι και τις 5 Αυγούστου, σε Μπακού και Ναχιτσεβάν.

Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ

Θυμίζουμε ότι στα μέσα του Ιούλη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είχε πει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, η οποία συνεχίζει την επιθετική της προσέγγιση», προσθέτοντας πως «θα στείλει όποια βοήθεια κριθεί απαραίτητη». Μετά το «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε στα μέσα του Ιούλη στη μεθόριο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν επανήλθαν στο προσκήνιο οι σύνθετες ισορροπίες στην Κεντρική Ασία, όπου το τουρκικό κεφάλαιο επιδιώκει να αναβαθμίσει την παρουσία του, αλληλεπιδρώντας και με τις μεθοδεύσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως και η Ρωσία, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Αρμενία.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Από την άλλη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δήλωσή του χαρακτήρισε τις συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν ως ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...