Δήλωση της Γεράκη Κατερίνας, δικηγόρου και μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, για τα ρατσιστικά σχόλια στο στρατό

EUROKINISSI

“Διαβάζοντας την χθεσινή επιστολή των φαντάρων από το στρατόπεδο στην Καλλονή της Λέσβου για το ρατσιστικό οχετό που εξαπέλυσε στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων, κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος. Δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει και να θυμώσει με το ρατσιστικό μένος, που τροφοδοτείται από ορισμένους στα στρατόπεδα. Δεν μπορεί παρά να γεμίσει αισιοδοξία από την καταγγελία και την έκφραση της ουσιαστικής ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που επιδεικνύουν οι φαντάροι. Τα γεγονότα στο πολύπαθο νησί της Λέσβου, επιβεβαιώνουν δύο πράγματα:

  • Ότι ο επιθετικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων για την ολοένα και πιο ενεργό εμπλοκή και στήριξη των αμερικανο-νατοϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών διαμορφώνει εύφορο έδαφος, για να συνεχίζουν να καλλιεργούνται και να ανθίζουν οι πολεμοκάπηλες ιαχές, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, οι απάνθρωπες φασιστικές αντιλήψεις για την ανωτερότητα του φύλου και του έθνους.
  • Ότι οι “φαντάροι είναι του λαού παιδιά”. Γι’ αυτό και αγανακτούν και συγκρούονται με το ρατσισμό. Γι’ αυτό και κατανοούν ότι η ίδια πολιτική και οι ίδιοι ανταγωνισμοί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου φέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά, οδηγούν τους λαούς σε βάσανα, όπως και τον ελληνικό, απροστάτευτο στην πανδημία του κορονοϊού, έκθετο για άλλη μια φορά στις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.  

Η αποστολή της επιστολής των φαντάρων από το Λέσβο, με αυτό το περιεχόμενο και το διεκδικητικό πλαίσιο, είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση για όλους τους στρατευμένους. Σ’ αυτό το δρόμο, μέσα από επιτροπές, άλλες μορφές συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, σε συμπόρευση με τα αιτήματα και την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, οι φαντάροι είναι “δέντρο της πατρίδας” του λαού, “κομμάτι” του τόπου όπου υπηρετούν την θητεία τους. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί, θα παλεύει μαζί τους για τα δίκαια αιτήματα και τα δικαιώματά τους.”

Δείτε ακόμα...