ΕΚΤ: Ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίου κατά 0,5%

Με μία «επιθετική κίνηση» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε μία αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%. Επομένως μετά την αύξηση αυτή από τις 27 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Η αγωνία τους βέβαια από την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα δεν είναι για τον λαό που υποφέρει, αλλά για τις επιπτώσεις στην οικονομία, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Γι’ αυτό παίρνουν μέτρα «αποπληθωρισμού», όπως η αύξηση των επιτοκίων , που ακριβαίνει όμως τον δανεισμό για κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριών, ενώ αυξάνει και το κρατικό χρέος, το οποίο φορτώνεται ξανά στον λαό.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού».

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν μόνο κατά 0,25%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...