ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε νέα αύξηση (την 10η συνολικά από πέρυσι τον Ιούλιο) κατά 0,25% παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Μετά την νέα αύξηση, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 4%, και αυτό για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Η νέα αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης που διαμορφώνεται στο 4%, θεωρείται ιστορικά υψηλό από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε το ευρώ.

Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια δανεισμού δεν επιτυγχάνεται ο υποτιθέμενος στόχος που είναι η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Εκτιμάται δε από στελέχη της ΕΚΤ πως ακόμη και εάν μειωθεί, ο πληθωρισμός θα παραμείνει «σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η ίδια η Λαγκάρντ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αντιθέσεις που εκφράστηκαν στο Δ.Σ. της ΕΚΤ προτού αποφασιστεί η νέα αύξηση των επιτοκίων. «Κάποια μέλη του Δ.Σ. θα προτιμούσαν σήμερα να κάνουμε μια παύση και να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι τελικά η ζυγαριά «έγειρε» προς τη μεριά αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% από μία «ισχυρή πλειοψηφία» εντός του ΔΣ της ΕΚΤ.

Η ίδια αναγνώρισε επίσης τη δυσμενή επίπτωση που έχει η «σφικτή» νομισματική πολιτική και προειδοποίησε πως η οικονομία στην ευρωζώνη θα παραμείνει «υποτονική» βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ, για τη ζώνη του ευρώ προβλέπει μέσο πληθωρισμό στο 5,6% το 2023 (από 5,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ τον Ιούνιο), 3,2% το 2024 (από 3% που ήταν τον Ιουνιο) και 2,1% (2,2% τον Ιούνιο) το 2025. Η αναθεώρηση προς τα πάνω και για το 2024 αντικατοπτρίζει κυρίως μια «υψηλότερη πορεία για τις τιμές της ενέργειας».

Επίσης η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη. Αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% (από 0,9%) το 2023, 1,0% (από 1,5%) το 2024 και 1,5% (από 1,6%) το 2025.

Δείτε ακόμα...