Ένοπλες Δυνάμεις: Το ΓΕΕΘΑ είναι πλήρως ικανοποιημένο από τις ενέργειές του για τον έλεγχο κρουσμάτων Covid-19 (!)

Στρατιώτες Εθνοφυλακής στο φυλάκιο στο Αγαθονήσι
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες Εθνοφυλακής στο φυλάκιο στο Αγαθονήσι

Το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού (covid-19) που δοκιμάζει το υποστελεχομένο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η είδηση περί 150 κρουσμάτων στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και τα συνολικά 700 κρούσματα στον Στρατό θορύβησε πολλούς για το τι μέλλει γενέσθαι με την εξέλιξη της πανδημίας και πόσο μπορεί να έχει πλήξει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστική η αγωνία γονέα για την κατάσταση στη ΣΜΥΝ.

Ξεκινώντας από τα πρώτα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr τα συνολικά κρούσματα στην ΣΜΥ είναι 141. Μάλιστα, κι αυτό είναι το εντυπωσιακό, όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί! Ωστόσο από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς θεωρείται ότι το νούμερο αυτό ήταν η «κορύφωση» της διασποράς, που πλέον φαίνεται ότι έχει πτωτική τάση (;).

Σε ότι αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν προς το enikos.gr ότι το νούμερο είναι πολύ μικρότερο και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τα «700» που έχει αναπαραχθεί εκτενώς.

Υπουργείο Άμυνας
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας / Πηγή: Eurokinissi

Στο ΓΕΕΘΑ είναι πλήρως ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους για τις ενέργειες ελέγχου κρουσμάτων Covid-19.

Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία αυξητική ροή στο αριθμό των κρουσμάτων με τάση σταθεροποίησης. Το ΓΕΕΘΑ βρίσκει και γι αυτό εξήγηση. Το φορτώνει στους νέους οπλίτες. Πιστό στη γραμμή της Κυβέρνησης που φορτώνει σταθερά στους νέους τις ταξικές της επιλογές που μας έφεραν ως εδώ.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας που αναπαράγουν κάποιοι δημοσιογράφοι «εξηγούν»: Τα στρατόπεδα, τις τελευταίες ημέρες υποδέχονται τους νέους οπλίτες για την θητεία τους και βάσει πρωτοκόλλου, όλοι οι νεοσύλλεκτοι υποχρεούνται να περάσουν τεστ. Εκεί εξηγείται και ο σχετικά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

Μόνο τα τεστ σε νεοσύλλεκτους δεν φτάνουν

Αλλά ακόμη και για τους νέους οπλίτες τα μέτρα ήταν ελλειπή και περιορίστηκαν στα τεστ. Οι προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ από τις 6 Νοέμβρη για τους Νεοσύλλεκτους δεν εισακούστηκαν πάλι.

  • Να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους νεοσύλλεκτους δωρεάν διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό έως 48 ώρες πριν την κατάταξή τους.
  • Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης προς τα ΣΥΠΟ, με αύξηση δρομολογίων όλων των Μέσων Μεταφοράς που εξυπηρετούν την μετακίνηση των νεοσύλλεκτων.
  • Με την τοποθέτηση στην μονάδα τους να επαναληφθεί δεύτερο διαγνωστικό τεστ.
  • Κατά την είσοδο στο ΣΥΠΟ να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να χορηγηθούν δωρεάν σε όλους τους νεοσύλλεκτους τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες προστασίας, αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης) για όλη την περίοδο που θα μείνουν εκεί.
  • Κάθε ΣΥΠΟ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε όλους τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τα στρατιωτικά μέσα μεταφοράς.
  • Να εξασφαλιστεί η τακτική απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Να εξασφαλιστεί στα ΣΥΠΟ ειδικός κατάλληλος και ασφαλής χώρος για την απομόνωση κάθε ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να εξασφαλιστεί σε κάθε ΣΥΠΟ το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό με άμεση κάλυψη των κενών με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
Τεστ κορονοϊού σε νεοσύλλεκτους της σειράς του Σεπτέμβρη 2020
Φώτο Αρχείου / Τεστ κορονοϊού σε νεοσύλλεκτους της σειράς του Σεπτέμβρη 2020 / πηγή: Eurokinissi

Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα πρόσφατα κρούσματα σε παραγωγικές σχολές και σε στρατόπεδα με την παρουσία των νέων οπλιτών δείχνουν ότι χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν.

Η κυβέρνηση οφείλει και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία των στρατευμένων και των στελεχών ως κόστος. Να πάρει πρόσθετα μέτρα ΤΩΡΑ έστω και καθυστερημένα.

Με πληροφορίες από enikos.gr

Δείτε ακόμα...