Έντονες διεργασίες και παζάρια στην τρίτη επέτειο από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

EUROKINISSI

Ένταση των διεργασιών καταγράφεται αυτές τις ημέρες για την Ουκρανία, οι οποίες συμπίπτουν με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος. 

Στη σκιά των αμερικανικών κινήσεων για μια «διευθέτηση» του πολέμου, οι ηγέτες 13 ευρωπαϊκών κρατών αναμένονται σήμερα στο Κίεβο, για να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Έχουμε μια σημαντική συνάντηση αύριο, μια σύνοδο. Ίσως να είναι καμπή», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, Βλ. Ζελένσκι, αναφερόμενος στη σύνοδο αυτή, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος άλλοι 24 ξένοι ηγέτες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται στο Κίεβο, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Κόστα ανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την 6η Μαρτίου, καθώς «ζούμε αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Εξάλλου, η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Κάγια Κάλας, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αφού πραγματοποιήσουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στην Ουάσιγκτον ο Μακρόν

Τα νέα δεδομένα σχετικά με τη σύγκρουση επαναφέρουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τον ρόλο της ΕΕ και την επανενεργοποίηση του «γαλλογερμανικού άξονα», γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί η νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει τη «στρατηγική της αυτονομία» στην αρένα του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στο φόντο της προσπάθειας των ΗΠΑ να στραφούν όλο και περισσότερο στην αντιπαράθεση με την Κίνα, αφήνοντας σε «δεύτερη μοίρα» τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στη Βρετανία. 

Όλα τα σχέδια που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι για την Ουκρανία, χωρίς να έχουν διαμορφώσει ενιαία θέση, μυρίζουν μπαρούτι, όπως η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, η δημιουργία αεροπορικής «ομπρέλας» για την Ουκρανία κ.ά.

Ήδη, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, που αναμένεται προσεχώς να γίνει καγκελάριος, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να υπάρχει «δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας», εναλλακτική «στο NATO στη σημερινή μορφή του».

Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει σήμερα «προτάσεις δράσης» στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπιστεί η «ρωσική απειλή» στην Ευρώπη και να διασφαλιστεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν έφτασε χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα στις 12.00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας) για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών στις 15.00.

Νέα συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας

Την ίδια ώρα, τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζονται. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως προβλέπεται νέα συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών εντός της εβδομάδας, έπειτα από αυτές που διεξήχθησαν την 18η Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δυο κρατών με επικεφαλής τους ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ πρότειναν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που δεν αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, το δικό τους κομμάτι από τη «λεία» και μια θέση στο τραπέζι της επόμενης ημέρας διεκδικούν και τα κράτη μέλη της ΕΕ που από κοινού με την Ουκρανία φαίνονται να έχουν ετοιμάσει άλλο ψήφισμα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια συμφωνία για την Ουκρανία που θα αντέξει στον χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία επιλογή παρά να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» εξαιτίας της «ασυγκράτητης επέκτασης προς ανατολάς του ΝΑΤΟ». Επίσης, ο Ριαμπκόφ εξέφρασε την ενόχλησή του για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...