Επίσκεψη Πομπέο: Οι μπίζνες των μονοπωλίων, «πυρίτιδα» για τους λαούς της Μεσογείου

Επίσκεψη Μ. Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ και Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού Ελλάδας στη Σούδα – 29/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Οι μπίζνες των μονοπωλίων είναι «πυρίτιδα» για τους λαούς της Μεσογείου. Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της συνδιαχείρισης – συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, της Ανατ. Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων, περνάει μέσα από τη μεγαλύτερη πρόσδεση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με τις ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, βασικό στοιχείο για την διατήρηση της ανεμπόδιστης δράσης των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, μέσω της ‘ιμπεριαλιστικής ειρήνης’ και της αμερικανοΝΑΤΟϊκής εποπτείας στην περιοχή.

Περνάει και μέσω της ιδιαίτερης βαρύτητας που δίνουν οι ΗΠΑ για τα οικονομικά σχέδια στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των αμερικανικών μονοπωλίων σε πολύ κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας. Καθώς και το ρόλο που αναλαμβάνει η χώρα μας στο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το μπλοκάρισμα της κινεζικής διείσδυσης, μέσω των δικτύων 5G προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη, Πομπέο, αυξάνοντας τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τους κινδύνους για το λαό μας.

Το έμβλημα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο
Το έμβλημα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο με τις σημαίες των προθύμων

Σχεδιασμοί στους οποίους αποτυπώνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός των ΗΠΑ αλλά και της ελληνικής αστικής τάξης για τον έλεγχο των αγορών με άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την Ελλάδα να παίζει ρόλο ‘κλειδί’ για την υλοποίησή τους στην περιοχή. Γι΄αυτό ο Πομπέο ανοίγοντας όλη την ‘βεντάλια’, κάνοντας μια ανασκόπηση της διήμερης επίσκεψής του, το πρώτο πράγμα που θύμισε ήταν ότι προχτές συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, «καθώς και με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα Ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο, προχτές έγινε στη Θεσσαλονίκη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση που οργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, με συμμετοχή των Πομπέο, Φάνον, Ρίκερ, Πάιατ, Φραγκογιάννη, του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji, του υπουργού Οικονομικών Kreshnik Betekshi, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, Kate Marie Byrnes, και άλλων παραγόντων.

Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL
Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL / Πηγή: Turkish Navy

Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φρ. Φάνον, μετέβησαν στην Κομοτηνή και στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που θα ενώνει Ελλάδα – Βουλγαρία. Ακολούθως μετέβησαν στην Καβάλα, όπου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της «Energean» και ενημερώθηκαν για τα σχέδια κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή.

Αλλωστε η πληθώρα ενεργειακών υποδομών που υπηρετούν τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους (LNG) στην ΕΕ όπως π.χ. οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, ο Διασυνδετήριος Ελλάδας – Βουλγαρίας «IGB» αλλά και ο Τερματικός Σταθμός Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν από τα βασικά θέματα του «στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται κατά τον Αμερικανό πρέσβη «στις κορυφαίες προτεραιότητες της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Και βάζοντας ουσιαστικά το ‘δια ταύτα’ των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ενέργεια, για τους οποίους η Ελλάδα γίνεται κόμβος, ο Πομπέο επανέλαβε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή Ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες Ενέργειας και όχι η ρωσική “Gazprom”». Συνδέοντας τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ελλάδα με την αντίθεσή τους στον «Nord Stream 2», την αμερικανική «σφήνα» δηλαδή στα σχέδια Γερμανίας – Ρωσίας, σύμφωνα και με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ.

Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με το αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL - 24/8/2020 / Πηγή : Πολεμικό Ναυτικό
Φώτο αρχείου / Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Φρεγάτα Αιγαίο) με το αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL – 24/8/2020 / Πηγή : Πολεμικό Ναυτικό

Ανταγωνισμοί, στους οποίους οι ΗΠΑ και μέσω της επίσκεψης Πομπέο, εξασφάλισαν την αναβάθμισή τους. π.χ. σε σχέδη με την Κίνα, ιδιαίτερα για τα δίκτυα 5G αλλά και τις υπόλοιπες «στρατηγικές υποδομές», ο Πομπέο «έθεσε το θέμα» των προσπαθειών της Κίνας «να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G. Επίσης, βλέπουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Καθαρό Δίκτυο”», το πατροναρισμένο από τους Αμερικανούς, κόντρα στη διείσδυση κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στα εν λόγω δίκτυα.

Ανταγωνισμοί, και με γερμανικούς, γαλλικούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους εκφράζονται και στους υπόλοιπους τομείς και στρατηγικές δομές, αμερικανικά διεκδικούν τομείς αγοράς, όπως αποτυπώθηκε και στην επίσκεψη Πομπέο.

Όπως, με τον έλεγχο των στρατηγικών υποδομών της Βόρειας Ελλάδας, με αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, με στόχο η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει «περιφερειακό κόμβο μεταφορών και εμπορίου» και «πύλη εισόδου» που θα εξασφαλίσει «παράθυρο για πρόσβαση σε μία δυναμική αγορά 30 εκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια».

πολεμική αεροπορία συνοδεία αμερικάνικων σκαφών
Φώτο αρχείου / Συμμετοχή της ΠΑ σε Αποστολή Συνοδείας Αμερικανικών Αεροσκαφών B-52 / πηγή: HAF

Με τη ναυπηγοεπισκευή, όπου οι Αμερικανοί πιέζουν να πάρουν το συμβόλαιο για ναυπήγηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με παράλληλη αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που οδεύουν στην ONEX, με στόχο μεταξύ άλλων και τη μετατροπή τους σε «επισκευαστήριο» για τις ανάγκες του 6ου Στόλου, κι ενώ «μπρα ντε φερ» με γερμανικά και άλλα μονοπώλια φέρεται να γίνεται και για τις υποδομές του Σκαραμαγκά, όπως δείχνει και η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της DFC.

Καθώς και στους τομείς των Νέων Τεχνολογιών, του Φαρμάκου, των τραπεζικών και άλλων υπηρεσιών, με τον Πομπέο να κάνει ξεχωριστή αναφορά στις αμερικανικές επενδύσεις της «Cisco» (δημιουργεί κέντρο στη Θεσσαλονίκη για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των Βαλκανίων, ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την «καινοτομία»), τη φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», την ώρα που στο Φάρμακο «πέφτουν κορμιά», όπως και την «Deloitte», ένα ακόμα από τα «funds» που μεταξύ άλλων έχουν μαζευτεί σαν τα κοράκια πάνω από τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών οικογενειών. Αλλά και στον τομέα του Τουρισμού.

Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/19
Φώτο αρχείου / Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/20 / Πηγή: Eurokinissi

Επιχειρηματική δράση ενταγμένη πλήρως και στην χρησιμοποίηση φτηνού εργατικού δυναμικού που εξασφάλισε η ΝΔ σε συνέχεια και του ΣΥΡΙΖΑ με αντεργατικές ρυθμίσεις, χτύπημα της απεργίας, προς όφελος του κεφαλαίου.

Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ είναι η “αναβάθμιση” της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε “μπαρουταποθήκη”. Από αυτήν ‘αναβάθμιση’ της χώρας, θα είναι κερδισμένη μόνο η ελληνική αστική τάξη , ενώ για τον λαό θα ‘αναβαθμιστούν’ οι κίνδυνοι στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...