Εσθονία: Έδεσε η Μόνιμη Ομάδα Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (SNMCMG1)

Σταθερή Νατοϊκή Ομάδα Ναρκοπολέμου 1
Η Σταθερή Νατοϊκή Ομάδα Ναρκοπολέμου 1 στην Εσθονία (Μάης 2020) / Πηγή: MARCOM

Η 1η Μονιμη Ομάδα Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (SNMCMG1) έδεσε στο Ταλίν της Εσθονίας αφού ολοκλήρωσε ένα 9ήμερο κοινό πρόγραμμα ασκήσεων με τις εσθονικές ναυτικές δυνάμεις στις 26 Μαΐου 2020.

Η άσκηση συγκέντρωσε 7 πλοία από 4 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και αρκετά μικρότερα επιφανειακά σκάφη, αεροπλάνα και ελικόπτερα στη Βαλτική Θάλασσα.

Αυτός ο Νατοϊκός στολίσκος βρίσκεται εδώ και μήνες στη Βαλτική Θάλασσα. Εξασφαλίζει την πολεμική παρουσία του ΝΑΤΟ μία ανάσα από τα Ρωσικά ύδατα. Χρησιμοποιεί διάφορες επίσημες διοργανώσεις ασκήσεων, άλλοτε στη Φιλανδία, άλλοτε στη Σουηδία και τώρα στην Εσθονία.

Θυμίζουμε ότι από την περιοχή αυτή θα περάσει και δεύτερος υποθαλάσσιος αγωγός ρώσικου φυσικού αερίου για τη Γερμανία (Nord Stream2). Αγωγός που οι ΗΠΑ μποϋκοτάρουν με αυστηρά οικονομικά εμπόδια και ενάντια σε γερμανικά μονοπώλια. Οι αμερικανικών συμφερόντων εταιρίες φυσικού αερίου προωθούν τους σταθμούς υγροποίησης αερίου ώστε να πουλήσουν το δικό τους (πιο ακριβό) προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από αυτούς είναι και ο σχεδιαζόμενος από αμερικανικές εταιρίες σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η προσπάθεια να μετατραπεί η Βαλτικής Θάλασσας σε «Νατοϊκή λίμνη» εξυπηρετεί κατά βάση αυτό το σκοπό. Η Ρωσία από την άλλη δεν μένει με «σταυρωμένα χέρια». Αναχαιτίσεις, παρακολουθήσεις, συνοδείες κι ασκήσεις στέλνουν το δικό της πολεμικό μήνυμα κλιμάκωσης.

Μετά απ’ όλα αυτά, τα λόγια του Νατοϊκού διοικητή θα ακούγονταν σαν ανέκδοτο αν δεν μύριζαν αίμα.

…we made the Baltic Sea a safer place, and enhanced NATO’s overall situational awareness in the area*

Henning Knudsen-Hauge, Commander of Standing NATO Mine Countermeasures Group 1
Σταθερή Νατοϊκή Ομάδα Ναρκοπολέμου 1
Η Σταθερή Νατοϊκή Ομάδα Ναρκοπολέμου 1 στην Εσθονία (Μάης 2020) / Πηγή: MARCOM

*…Κάναμε τη Βαλτική Θάλασσα μία πιο ασφαλή περιοχή και ενισχύσαμε τη συνολική επίγνωση του ΝΑΤΟ για την περιοχή

Δείτε ακόμα...