Βαλτική: Συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην άσκηση “Open Spirit”

Ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ - snmcmg1
Μόνιμος Στολίσκος Ναρκαλιευτικών – Ναρκοθέτιδων του ΝΑΤΟ σε «άσκηση» (OPEN SPIRIT) στη Βαλτική Θάλασσα / Πηγή: ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διείσδυσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής και στην περικύκλωση της Ρωσίας έρχεται και η άσκηση “Open Spirit” της ομάδας Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε συνεργασία με Ναυτική μοίρα της Βαλτικής.

“Σκοπός” της άσκησης είναι να κατασταθεί η περιοχή Irbe Straight της Λετονίας ασφαλέστερη για τους σύγχρονους ναυτικούς με την απομάκρυνση ιστορικών εξοπλισμών από τον βυθό.


Συνεχής παρουσία ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Θυμίζουμε ότι στις 29 Απρίλη είχαμε άλλη πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τότε ο παράκτιος στόλος του Φινλανδικού Ναυτικού διεξήγαγε τη Διεθνή Άσκηση Αντιμετώπισης Ναρκών στο Αρχιπέλαγος. Σ’ αυτήν συμμετείχαν η 4η Μοίρα Αντιμετώπισης Ναρκών του Φινλανδικού Ναυτικού και την SNMCMG1 (πρόκειται για Μόνιμο Νατοϊκό στολίσκο ναρκαλιευτικών πλοίων)


Προπαγανδίζουν την “OPEN SPIRIT” ως προσφορά στον άνθρωπο!!!

Κατά την διάρκεια της άσκησης “OPEN SPIRIT” εξουδετερώθηκαν 32 νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην άσκηση συμμετείχαν 10 πλοία από 5 έθνη. Της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας,της Λετονίας και της Εσθονίας.

Συνολικά καλύφθηκε μια έκταση 25 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων κατά την διάρκεια της άσκησης.

Με αφορμή και αυτή την άσκηση ο διοικητής της μονάδας SNMCMG1, Henning Knudsen-Hauge, επανέλαβε την σημασία που έχει η περιοχή της Βαλτικής για το ΝΑΤΟ:

Η Βαλτική Θάλασσα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ και τα έθνη-εταίρους του, και ως εκ τούτου αποτελεί επίσης έναν τομέα προτεραιότητας επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά η στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Βαλτικής Ναυτικής Μοίρας δίνει αποτελέσματα. Ο μεγάλος αριθμός ναρκών που εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν, ακόμη και 75 χρόνια μετά τον πόλεμο, λέει κάτι για την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό της ομάδας εργασίας μας. Είμαι περήφανος για τους αριθμούς που αναφέρουμε στις Λετονικές Αρχές.

Henning Knudsen-Hauge

Η άσκηση πραγματοποιείται ετησίως, και οι χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία την φιλοξενούν διαδοχικά. Φέτος η άσκηση έγινε υπό την ηγεσία του Λετονικού Ναυτικού.


Η περικύκλωση της ανταγωνίστριας Ρωσίας με την συνεχή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική μόνο κινδύνους μπορούν να εγκυμονούν για τους λαούς της περιοχής. Η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των δυο ιμπεριαλιστικών κέντρων οδηγεί σε πολεμική σύρραξη.

Το μόνο σίγουρο και στην περίπτωση της διατήρησης της «ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο» οι λαοί θα βγουν χαμένοι.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για τους κινδύνους που διατρέχει με την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...