Έβρος: Συνέχεια με fake news και ενίσχυση των δυνάμεων από Αυστρία και Πολωνία

FRONTEX πεζοπόρο σκυλιά
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο με τη μαζική μετακίνηση και εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Η μετακίνηση υποκινήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν, αξιοποιώντας το δράμα δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ.

Η ανησυχία των κατοίκων του Έβρου -και όχι μόνο- παρακολουθώντας την προσπάθεια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να ανοίξει πέρασμα, τη συνεχή χρήση χημικών, είναι δικαιολογημένη. Οι εικόνες αυτές που βλέπουμε καθημερινά στον Έβρο συνοδεύονται κι από κατασκευασμένες ειδήσεις που δημιουργούν κλίμα. Τελευταίο επεισόδιο η αναφορά από τον Τούρκο πρόεδρο για Άουσβιτς και εικόνες με γυμνούς μετανάστες που δήθεν συλλαμβάνονται από τις ελληνικές δυνάμεις και στη συνέχεια γδύνονται.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην αποτροπή 41.060 προσπαθειών εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από τον Έβρο προχώρησαν οι ελληνικές αρχές από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα. Σε 293 ανήλθαν οι συλλήψεις. Το τελευταίο 12ωρο, στην περιοχή του Έβρου πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις ενώ απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 745 περιπτώσεις.

Κι ενώ συνεχίζεται η πίεση απ’ την τουρκική κυβέρνηση τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και πάνω στα σύνορα, προχωράει η ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με τεθωρακισμένο όχημα από την Αυστρία που αναμένεται να φτάσει στις Καστανιές το πρωί της Τετάρτης. Το όχημα διαθέτει θερμικές κάμερες, αντλίες, επιχειρεί σε δύσβατες και ελώδεις περιοχές. Επίσης, η Πολωνία ανακοίνωσε την αποστολή 200 στρατιωτών της με αποστολή να ενισχυθούν και τα δύσβατα περάσματα του ποταμού Εβρου.

Δείτε ακόμα...