Ευρωβουλή: Παρέμβαση του ΚΚΕ σε συνεδρίαση – επίθεση κατά της Κούβας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος

Παρέμβαση σε συνεδρίαση που διοργανώθηκε με στόχο μια ακόμα επίθεση του ευρωκοινοβουλίου σε βάρος του λαού της Κούβας στην επιτροπή αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατήγγειλε το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην πάλη του Κουβανικού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος του, αποκάλυψε τα ψεύδη που διακινεί η ΕΕ, διάφοροι ευρωβουλευτές, από την ακροδεξιά έως τους Σοσιαλδημοκράτες, σχετικά με «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα. Τέτοιες τοποθετήσεις γίνονται με σκοπιμότητα και με γεωπολιτικά κίνητρα, επιδιώκοντας η ΕΕ να εργαλειοποιήσει τις συνέπειες του εγκληματικού αποκλεισμού. Κάλεσε σε κλιμάκωση της αλληλεγγύης προς την Κούβα για την άμεση άρση του αποκλεισμού και των κάθε είδους κυρώσεων εναντίον της.                                                                

Η ομιλία του «ενόχλησε» γνωστούς αντικομμουνιστικούς κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και των Φιλελεύθερων (Renew), που επιδίωξαν ανεπιτυχώς να τον διακόψουν, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η «κομμουνιστική προπαγάνδα δεν θα γίνει ανεκτή στο Ευρωκοινοβούλιο», επικαλούμενοι μάλιστα ότι αντιβαίνει… «δημοκρατικές προδιαγραφές»!

Λαμβάνοντας το λόγο ξανά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι όλοι εκείνοι που δήθεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και την ανταλλαγή απόψεων όταν δεν μπορούν να αρθρώσουν αντίλογο με επιχειρήματα καταφεύγουν σε κραυγές, ύβρεις και χαρακτηρισμούς».

Ολόκληρη η ομιλία του Λ. Νικολάου-Αλαβάνου έχει ως εξής: «Δεν θα κάνω αναφορά στις ανυπόστατες αθλιότητες που εκτοξεύτηκαν εδώ από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, καθώς πρόκειται καθαρά για πρόκληση και προσβολή ενάντια στους λαούς του κόσμου που υπερασπίζονται την Κούβα και στην κοινή λογική κάθε τίμιου ανθρώπου.

Άκουσα με προσοχή τα όσα είχαν να πουν οι αναφέροντες – εκπρόσωποι της οργάνωσης με τίτλο «Κουβανοί για τη Δημοκρατία», αλλά και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Δεν μας είπαν κάτι καινούριο. Επανέλαβαν τα γνωστά ψεύδη σχετικά με «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα. Διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και προσβάλουν τον Κουβανικό λαό που με σθένος αντιστέκεται εδώ και 60 χρόνια στον οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Ενάντια σε φυσικές καταστροφές, κυκλώνες και σοβαρά ατυχήματα.  Γιατί είναι ο αποκλεισμός που στερεί βασικές υπηρεσίες και αγαθά, τρόφιμα, φάρμακα και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κούβας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται.

Στις 11 Ιουλίου του 2021, έλαβε χώρα στην Κούβα ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο επέμβασης από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία και λιγοστές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το σχέδιο αυτό είχε την υποστήριξη καλοπληρωμένων μηχανισμών και υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, που παρήγαγαν κι αναπαρήγαγαν «fake news», αξιοποιώντας φωτογραφίες ακόμη και από φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Έδρασε συμπληρωματικά στην πίεση που ασκείται ενάντια στο λαό και την Κυβέρνηση της Κούβας, από τον αποκλεισμό και τα 245 μέτρα κυρώσεων που έθεσε σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, και διατηρεί η σημερινή του Μπάιντεν. Στόχος του σχεδίου ήταν να δημιουργηθεί εικόνα «χάους», αποσταθεροποίησης, να πληγεί η οικονομία της, να μεθοδευθεί πραξικόπημα σε βάρος του λαού της Κούβας.

Αυτό το σχέδιο συνάντησε την αποφασιστική αντίδραση του Κουβανικού λαού, ο οποίος αντιμετώπισε αποφασιστικά τις προβοκατόρικες ενέργειες των ενεργούμενων του ιμπεριαλισμού. Αποδεδειγμένα, διαπράχθηκαν ληστείες, βανδαλισμοί, δολιοφθορές κι άλλες παραβιάσεις του Ποινικού Δικαίου. Η κουβανική Κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν των αντεπαναστατικών ενεργειών, έχει τεκμηριώσει ότι συνδέονται και καθοδηγούνται απευθείας από μηχανισμούς στις ΗΠΑ. 

Οργανώσεις που δήθεν εκπροσωπούν «κουβανούς» του εξωτερικού, στις ΗΠΑ, όπως οι «κύριοι» που κατέθεσαν αυτή την αναφορά, όταν είδαν ότι το σχέδιο κατέρρευσε και η ψεύτικη προπαγάνδα τους δεν πείθει, έφτασαν στο σημείο να ζητούν στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τους ίδιους ανυπόληπτους, που την περίοδο της πανδημίας καλούσαν τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τα μέτρα εναντίον της Κούβας, στοχεύοντας στην ανατροπή των κατακτήσεων της Επανάστασης.

Βεβαίως, η Κούβα υπό καθεστώς αποκλεισμού, όχι μόνο αντιμετώπισε την πανδημία στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις και στην ανιδιοτελή προσφορά υλικού από λαούς του κόσμου, αλλά έστειλε ιατρικό προσωπικό σε 65 χώρες του κόσμου δείχνοντας ηρωισμό, ανθρωπισμό και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Τα όσα λέγονται σχετικά με τα «ανθρώπινα δικαιώματα» επίσης δεν μας προκαλούν έκπληξη. Τις ίδιες ανυπόστατες διακηρύξεις ακούσαμε κι από τον κ. Μπορέλ, τα ίδια περιλαμβάνονται και στα απαράδεκτα ψηφίσματα που υπογραμμίζουν οι αναφέροντες, αποτελούν θέση της ΕΕ.

Έχει πολύ θράσος να μιλά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για «σεβασμό σε δικαιώματα». Όταν τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας κατά την πανδημία οδήγησαν σε πραγματικές εκατόμβες νεκρών. Όταν καταστρατηγείται το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούν τους λαούς που αγωνίζονται για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Όταν απαγορεύονται ΚΚ, στελέχη τους διώκονται για τις ιδέες τους. Όταν πρόσφυγες, ακόμη κι ανήλικοι, φυλακίζονται, ενώ διαδηλωτές, συνδικαλιστές, άλλοι αγωνιστές φακελώνονται και παρακολουθούνται από τις αρχές.

Πρόκειται για στάση σκοπιμότητας της ΕΕ, με προφανή γεωπολιτικά κίνητρα, καθώς αναπτύσσει τα δικά της σχέδια σε βάρος της Κούβας και του λαού της, με στόχο να επωφεληθεί από τον πολύχρονο εγκληματικό αποκλεισμό.

Όμως, η Κουβανική επανάσταση και οι κατακτήσεις έχουν πλατιά λαϊκή στήριξη σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι υπερπολλαπλάσιοι εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κούβας, από τις λιγοστές μαριονέτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Άλλη μία φορά, κι από αυτό το βήμα, δηλώνουμε αποφασιστικά ότι «η Κούβα δεν είναι μόνη» και ότι «στην Κούβα δεν παραιτείται κανείς». Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δικαιώματα, τις ανάγκες, τις ανησυχίες του κουβανικού λαού, πρέπει σήμερα να απαιτήσουν την άμεση άρση του αποκλεισμού, όλων των υπόλοιπων κυρώσεων. Να αναγνωρίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του Κουβανικού λαού να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο που άνοιξε η επανάστασή του, χωρίς ξένες αναμίξεις και παρεμβάσεις. Να κλιμακώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη προς τον λαό, τη Κυβέρνηση, το ΚΚ Κούβας. 

Αυτή αναφορά κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτη, και πρέπει να κλείσει. Αποτελεί προσβολή ενάντια στην πάλη του Κουβανικού λαού, αξιοποιείται για την περαιτέρω ανάμιξη της ΕΕ στα εσωτερικά της Κούβας σε βάρος του λαού της».

Δείτε ακόμα...