ΓΕΕΘΑ: Ανακοίνωση για την άσκηση συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ «STOLEN CERBERUS VII»

Πάϊατ Φλώρος στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα

Πυκνώνουν οι κοινές ασκήσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, επιλογή που όχι μόνο δε διασφαλίζει αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και τινάζει στον αέρα την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Εκτός από την κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ με τεθωρακισμένα άρματα που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου στο πεδίο βολής της Ξάνθης, από τις 8 έως τις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η άσκηση «STOLEN CERBERUS». Αυτή αφορά την εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών.

Οι “σύμμαχοι” ΑμερικανοΝατοϊκοί έχουν αποδείξει πολλές φορές το ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” που κατέχουν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας ίσες αποστάσεις, ενώ όχι μόνο ανέχονται αλλά και υποθάλπουν τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στρώνουν έτσι το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σκοπό τη συνδιαχείριση για να ενισχύσουν τα δικά τους συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο.

Όπως έχουν επίσης αποδείξει τον πόνο τους για την ειρήνη και την ευημερία των λαών της περιοχής. Το μαρτυρά άλλωστε η ίδια τους η αιματοβαμμένη ιστορία. Άρα, τα κοινά γυμνάσια μαζί τους σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και ειρήνης.

Για την άσκηση αυτή, ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

“Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, παρακολούθησαν στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας δραστηριότητες της άσκησης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «STOLEN CERBERUS».

Η εν λόγω άσκηση αφορά στη διμερή εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών, και διαρκεί από την 8 έως την 20 Σεπτεμβρίου 2020. Στη δραστηριότητα συμμετέχει προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, ένα C–130H της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία C–130J και ένα C–21 της Αεροπορίας των ΗΠΑ και η εκπαίδευση υλοποιείται σε ζώνες ρίψεως της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν σε Α/Φ C–130J της Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο συμμετείχε σε σχηματισμό αποτελούμενο από άλλα δύο Αμερικανικά αεροσκάφη ιδίου τύπου και ένα Ελληνικό C-130H, που πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων και χαμηλή διέλευση άνωθεν του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο χαιρετισμό του και με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της 11 Σεπτεμβρίου 2001 που αποτελεί κομβικό σημείο για την Αμερική αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ισχυρό συμβολισμό της παρακολούθησης της άσκησης, στη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αμυντικής Συνεργασίας και επισήμανε την κλιμάκωση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου το ΝΑΤΟ επικαλέστηκε τη δέσμευσή του στο άρθρο 5 για συλλογική άμυνα. Σημείωσε επίσης την απόλυτη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία μας και ανέφερε την άσκηση «STOLEN CERBERUS» ως ένα παράδειγμα στο οποίο επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε.”

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...