Για «διευθετήσεις» και Λιβύη συζήτησαν Δένδιας και Πάιατ

Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (23/6/2020) Πηγή: Eurokinissi

Άλλη μία επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών και συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, είχε σήμερα ο “δραστήριος” πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Στόχος προφανώς η προώθηση των «διευθετήσεων» που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά και να τρέξουν οι «μπίζνες» του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συζήτησαν «περιφερειακά ζητήματα», βάζοντας στο επίκεντρο την «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη».

Αντίστοιχα ο Τζ. Πάιατ έγραψε στο twitter ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να επαναλάβουμε την στήριξή μας για εκεχειρία στη Λιβύη που οδηγεί σε πολιτική λύση, καθώς και το μήνυμά μας προς όλες τις εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Τουρκίας, να σταματήσουν τις αποστολές όπλων και τζιχαντιστών που εντείνουν τη βία».

«Επίσης επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη νομική μας αντίληψη ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και η ηπειρωτική χώρα», πρόσθεσε ο Πάιατ.

Βέβαια, ο Αμερικάνος πρέσβης αποσιώπησε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου κινδυνεύουν με συρρίκνωση από το ιμπεριαλιστικό παζάρι που εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ. Επίσης, σε ότι αφορά στη Λιβύη ο Τζ. Πάιατ επίσης προκλητικά «έκλεισε τα μάτια» στην παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, αλλά και στις πλάτες που κάνουν στην τουρκική κυβέρνηση για να στηρίζει την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργό Φαγέτ Σάρατζ, κόντρα στις επιδιώξεις της Ρωσίας.

Όσο για την επανάληψη της δήλωσης περί «νομικής αντίληψης» για την ΑΟΖ των νησιών, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στο εξελισσόμενο ιμπεριαλιστικό παζάρι και τα σχέδια για συνδιαχείριση στο Αιγαίο που προωθούνται (τα οποία βέβαια εξυπηρετούν σε αυτή την φάση τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων) θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οι επαναλαμβανόμενες τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις περί διαλόγου του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες. Επίσης, στον απόηχο των πρόσφατων επισκέψεων του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του των Ιταλίας, Ισραήλ και Αιγύπτου, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιταλίας, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι με οδηγό τη συμφωνία με την Ιταλία που προβλέπει μειωμένη επήρεια νησιών, μεθοδεύεται αντίστοιχα και το πετσόκομμα του δικαιώματος σε θαλάσσιες ζώνες για πολλά ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη.

Δείτε ακόμα...