Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «προειδοποίησε» για «κοινωνικές αναταραχές» τον ερχόμενο χειμώνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μη συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή».
Η ίδια ανέφερε ότι το 25% των «αναδυόμενων» οικονομιών και το 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μια «κρίση χρέους» ή βρίσκονται κοντά σε μια τέτοια κατάσταση. «Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες», είπε, «είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιό σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας (…) Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτών να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος».
Την ίδια ώρα, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για τη σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Ιούλη, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα ολοένα αυξανόμενα σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, η παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και επιχειρήσεων «κοινής ωφελείας» μειώθηκε κατά 2,3% τον Ιούλη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πτώση κατά 0,7%.
Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,2%, αυτή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,6% και αυτή των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,8%. Αντιθέτως, η παραγωγή Ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,2%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,4% τον Ιούλη.
Νωρίτερα, η τελευταία έκθεση της γαλλικής τράπεζας Societe Generale επαναλαμβάνει τις προβλέψεις «για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», ενώ εκτιμά επίσης ότι αρχίζουν να καταγράφονται οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών Ενέργειας σε «ενεργοβόρες» βιομηχανίες, με προσωρινές μειώσεις παραγωγής ή κλείσιμο εργοστασίων. Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κοντά στο 10% αυτόν τον μήνα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν υψηλά το 2022, με σταδιακή δημοσιονομική «σύσφιξη» από το 2023. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις καταδεικνύουν σημαντική επιβράδυνση και η Societe Generale αναμένει ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη (0,1%) στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, δίχως να αποκλείει «μια ήπια τεχνική ύφεση».