Η Τουρκία θέλει συνομιλίες για τον Έβρο – Ο Δένδιας θέλει συνεννόηση

'Εβρος σύνορα

Συνομιλίες για τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον ποταμό Έβρο θέλει η Άγκυρα κάτι που έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, όπως αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ευχήθηκε να υπάρξει συνεννόηση. Η υπόθεση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις της τουρκικής αστικής τάξης στον Έβρο, ειδικά όταν καθημερινά κλιμακώνει την επιθετικότητα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Με διάβημα, η Τουρκία ζητά συνομιλίες, από τις 11 Μάη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε στις 15 Απρίλη 2020 ότι θα τοποθετήσει φράχτη «το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μάη 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα». Υποστηρίζει πως «η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων (…) για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών». Προσθέτει ότι «το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας». Η Τουρκία αύξησε τη στρατιωτική παρουσία στο σημείο και η Αθήνα έκανε διάβημα.

Συνεννόηση θέλει και ο Ν. Δένδιας

Υπέρ της συνεννόησης επί του συγκεκριμένου θέματος τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ στις 20 Μάη. Δήλωσε: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού» και πρόσθεσε «δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Το θέμα πήρε διατάσεις με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στρατιωτική παρουσία της Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, κάτι που διέψευσε αρχικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέροντας ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ που εφησύχαζε το λαό τώρα διαμαρτύρεται

Για το θέμα ξέσπασε κόντρα μεταξύ του Νίκου Δένδια και του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ακολούθησε επίσης την πολιτική του εφησυχασμού έναντι των αξιώσεων της Αγκύρας. Σε ανακοίνωση η Κουμουνδούρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα». Το γραφείο Τύπου του Νίκου Δένδια ανέφερε πως «αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας».

Δείτε ακόμα...