“Ιδού” τι γίνεται στο Αιγαίο: Το αγαθό της υγείας στη Νότια Ρόδο

Νοσοκομείο Ρόδου
Νοσοκομείο Ρόδου / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζεται η αναφοράς μας στα προβρήματα με το αγαθό της υγείας στη Ρόδο. Μετά τα προβλήματα του νοσοκομείου της Ρόδου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από το σωματείο εργαζομένων, τώρα ήρθε η σειρά της Νότιας Ρόδου. Εννοείται ότι η κάλυψη των αναγκών του λαού από το νοσοκομείο, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την απόσταση από αυτό για όσους ζουν πιο νότια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Επιτροπή αγώνα κατοίκων της Νότιας Ρόδου», αφού αναφέρεται στη γενικότερη κατάσταση της χώρας στον τομέα υγείας, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της. Υπογραμμίζει ότι ειδικά στη Νότια Ρόδο, όλο το βάρος πέφτει σε δύο μόνο αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στα όριά τους. Η λύση της «εφημερίας σε ετοιμότητα», δεν εφαρμόζεται στην πράξη, γιατί κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται πάνω από 36 συνεχόμενες ώρες! Μάλιστα, αφού η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας της Ρόδου, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα συνήθη περιστατικά υπό κανονικές συνθήκες, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση  της «Επιτροπής αγώνα κατοίκων της Νότιας Ρόδου»

«Οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό. Στο νοσοκομείο της Ρόδου μόνο, υπάρχουν 350 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 30.000 κενές οργανικές θέσεις, χωρίς να υπολογίζουμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν όλες οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια.

Οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας θα έπρεπε η χώρα μας να έχει 3.500 κλίνες ΜΕΘ και έχει μόνο 550. Στο νοσοκομείο μας από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν μόνο τα 6 λόγο έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού.

Τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στα χωριά

Στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, ειδικά στα χωριά του νησιού μας, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στην περιοχή μας τη Νότια Ρόδο, όλο το βάρος πέφτει αυτή τη στιγμή σε δύο μόνο αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι εξαντλούνται και βρίσκονται στα όριά τους.

Η λύση κοροϊδίας της εφημερίας σε ετοιμότητα, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, διότι όπως είχαμε επισημάνει εξαρχής κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο – να εργάζονται δηλαδή οι γιατροί πάνω από 36 συνεχόμενες ώρες! Ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές το Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ αρκετές ημέρες δεν εφημερεύει!

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας της Ρόδου που περιγράφουμε παραπάνω, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα συνήθη περιστατικά υπό κανονικές συνθήκες.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού. Μας προκαλεί πραγματικά μεγάλη ανησυχία και απορία,  το γεγονός πως ο δήμαρχος Ρόδου και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στην κοινή δημόσια επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, δεν λένε κουβέντα ούτε απαιτούν τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είναι τόσο αναγκαίες στο νησί μας.

Διεκδικήσεις

Ζητάμε από το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάσουν άμεσα με μοναδικό θέμα τη διεκδίκηση  από την κυβέρνηση προσλήψεων εδώ και τώρα, διαφορετικά τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα θα είναι κενό γράμμα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει  επιτέλους σε όλες τις προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και ΕΚΑΒ, αιτήματα που έχουμε οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου εδώ και πολλά χρονιά.

Επίσης ζητάμε να εξασφαλιστεί επάρκεια και χαμηλές τιμές σε μάσκες, γάντια και απολυμαντικά προκειμένου να μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη τα ατομικά μέτρα προστασίας. Στηρίζουμε τον αγώνα του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και άλλων φορέων και συντονιζόμαστε για να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε Ιταλία όπου λόγω των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας, επιλέγουν ποιος θα ζήσει!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...