Ηλεκτρικό ρεύμα: Από 1η Οκτώβρη συνεχίζεται η κλοπή των νοικοκυριών με … αλγόριθμο

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ (ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Εναν νέο τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος καθιερώνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Οκτώβρη. Μετά την περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς με αποτέλεσμα την εκτόξευση των χρεώσεων, η κυβέρνηση προωθεί τώρα ένα άλλο μοντέλο, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον οι επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι συνδεδεμένες με το ύψος της κατανάλωσης. Ο μηχανισμός επιχορήγησης λοιπόν των οικιακών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών τιμολογίων αλλάζει και εισάγεται ένα καινούργιο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι επιδοτήσεις θα καθορίζονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της κατανάλωσης Ενέργειας.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

– Να χορηγείται χαμηλότερο ύψος επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιπλέον ενίσχυση σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.

– Να παρέχεται ενίσχυση στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση.

– Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος να δίνεται μόνο σε όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εισάγει ουσιαστικά μία άλλη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» και λέει στις λαϊκές οικογένειες ότι «η κυβέρνηση ό,τι έδωσε έδωσε» – κι αυτά στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας βέβαια – τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά ας κόψουν τον λαιμό τους. `Η κόβουν από τις ανάγκες τους σε φως, θέρμανση και λειτουργία συσκευών για να γλιτώσουν μερικά ευρώ ή πληρώνουν «τα μαλλιά της κεφαλής τους» στους επιχειρηματικούς ομίλους για Ενέργεια ή για τα πανάκριβα «πράσινα» προϊόντα. Πέρα από αυτό, τα σενάρια που μελετώνται για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν ακόμη περιοδικές διακοπές ρεύματος, αλλά και μείωση του οδοφωτισμού.

Δείτε ακόμα...