Ινδο-Ειρηνικός: Η Αυστραλία αγοράζει πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ

Η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, λίγο πριν Συνόδου Κορυφής της AUKUS όπου συμμετέχουν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ’Αντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ.

Μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ πριν τη συνάντηση, ο Σούνακ κατηγόρησε την Κίνα για «συμπεριφορά ανησυχητική τα τελευταία χρόνια», για «πιο αυταρχική στάση στο εσωτερικό» και «πιο επιθετική στο εξωτερικό». Υποστήριξε ακόμα ότι «σίγουρα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική απειλή για τα οικονομικά μας συμφέροντα» και «μια συστημική πρόκληση για την παγκόσμια τάξη».

Με κάθε τρόπο η Ουάσιγκτον διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να διευρύνει και να βαθύνει τις συμμαχίες της στον Ινδο-Ειρηνικό μεγαλώνοντας την πίεση στην Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Σήμερα ξεκίνησε νέα γυμνάσια ευρείας κλίμακας με τη Σεούλ. Τα γυμνάσια με τον κωδικό «Freedom Shield» προβλέπουν ασκήσεις «για την απώθηση τυχόν βορειοκορεατικών επιθέσεων και για τη διεξαγωγή επιχείρησης σταθεροποίησης της Βόρειας» Κορέας, όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνα΄μεις της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας πως τα γυμνάσια αυτά είναι «αμυντικά και βασίζονται σε ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο».

Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν συνολικά 11 μέρες ενώ η έκτασή τους εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 5ετίας.

Μια μέρα πριν, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέα βαλλιστική δοκιμή, αυτή τη φορά δύο στρατηγικών πυραύλων «Κρουζ» που «έπληξαν με ακρίβεια τον προκαθορισμένο στόχο τους στην ανατολική θάλασσα της Κορέας», αφού διένυσαν 1.500 χιλιόμετρα, σύμφωνα τουλάχιστον με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Επίσης, η κινεζική βουλή, ολοκληρώνοντας την ετήσια συνεδρίασή της, ενέκρινε αύξηση 7,2% στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...