Βαλτική Θάλασσα: Η SNMG1 ξανά στα σύνορα με τη Ρωσία – συμμετέχει σε ναυτική άσκηση της Σουηδίας

Πολεμικά Πλοία του ΝΑΤΟ SNMG2 με Σουηδικό Ναυτικό
NATO SNMG2 συμμετοχή σε άσκηση του Σουηδικού Ναυτικού / Πηγή: MARCOM

Το ΝΑΤΟ βρήκε άλλη μια δικαιολογία για να ξανακάνει αισθητή την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά τις ασκήσεις με Φιλανδία, αξιοποιήθηκε άλλος ένας «μεντεσές» την εβδομάδα που πέρασε, η Σουηδία, στη προσπάθεια μόνιμης περικύκλωσης της Ρωσίας. Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα1 του ΝΑΤΟ (SNMG1) συμμετείχε στη σουηδική ναυτική άσκηση SWENEX, μεταξύ 11 – 21 Μαΐου, 2020 στα νερά του Skagerak και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η SNMG1 με ναυαρχίδα HNoMS Otto Sverdrup και το FGS Rhon έπαιξαν το ρόλο ενός προσομοιωμένου αντιπάλου στις σουηδικές ναυτικές δυνάμεις που «υπερασπίστηκαν» το σουηδικό έδαφος από τους εισβολείς. Το σουηδικό ναυτικό έφερε 15 πολεμικά πλοία, 80 μικρά σκάφη και 2.000 ναυτικούς μαζί με ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα στην άσκηση.

Μετά από μια ανοιξιάτικη συνεδρία που είδε αρκετές μεγάλες ασκήσεις να μειώνονται ή ακόμη και να ακυρώνονται λόγω του COVID-19, η SWENEX έδωσε την ευκαιρία για πολεμική εκπαίδευση και άσκηση αεροπορικής άμυνας καθώς και σενάρια επιφανείας και υποβρυχίων.

Προφανώς δεν έλειψαν πάλι οι «κλισέ» δηλώσεις για Ειρήνη κι Ασφάλεια…

Η Σουηδία και το ΝΑΤΟ έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βαλτική, με ασφαλείς και θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας για όλους

Διοίκηση Σουηδικού Ναυτικού

Η SNMG1 θα ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στην άσκηση με μια σύντομη στάση στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σε λίγες εβδομάδες, μια άλλη σημαντική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη Βαλτική Θάλασσα.

Πρόκειται για την ετήσια BALTOPS που ξεκινά στις 7 Ιουνίου. Δύο ομάδες του ΝΑΤΟ, η SNMG1 και η SNMCG1 (Σταθερή Νατοϊκή Ομάδα Ναρκοπολέμου 1), θα λάβουν μέρος στην επιθετική Νατοϊκή άσκηση STRIKFORNATO.

Το βασικό σενάριο της SWENEX20 ήταν η υπεράσπιση του σουηδικού εδάφους από επιτιθέμενη χώρα.

Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει την πίεση περιμετρικά της Ρωσίας. Η σταθερή παρουσία ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και χωρών που «συνεργάζονται» μαζί του κλιμακώνει τις εντάσεις. Οι πολεμικές προετοιμασίες και από τις δύο πλευρές καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής και την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Δείτε ακόμα...