ΗΠΑ: Απειλή ότι θα σταματήσουν οριστικά τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ

Ντόναλντ Τραμπ
Πηγή: Eurokinissi

Ο Τραμπ απείλησε χθες το βράδυ ότι θα σταματήσει οριστικά τη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το γεγονός αυτό σημειώθηκε την ίδια μέρα που ο ΠΟΥ κάλεσε όλα τα μέλη του σε συνεδρίαση για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η συνεδρίαση είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, ο ΠΟΥ δεν έχει χειριστεί σωστά την πανδημία. Ενώ δίνει διορία 30 ημερών ώστε ο οργανισμός να “βελτιώσει τη συμπεριφορά του”. Τότε οι ΗΠΑ θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Τραμπ με επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ. Στην επιστολή, κατηγόρησε τον οργανισμό πως ήταν αργός σε σχέση με την αντίδραση του για την πανδημία. Παράλληλα, τον κατηγόρησε πως ακολουθεί τα προστάγματα της Κίνας.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία οξύνεται. Οξύνεται επίσης και το διεθνές κυνηγητό ποια χώρα και μονοπώλιο θα βρει πρώτα το εμβόλιο. Δηλώσεις όπως η παρακάτω είναι χαρακτηριστικές:

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμενε περίεργα να επαινέσει την Κίνα για την υποτιθέμενη «διαφάνειά» της…παρά το γεγονός ότι η Κίνα ήταν οτιδήποτε άλλο παρά ειλικρινής», σημείωσε στην επιστολή ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από RT

Δείτε ακόμα...