ΗΠΑ: Επίσημη επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου στο Λευκό Οίκο

Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ το 2001
Αμερικανοί εισβολείς στο Αφγανιστάν

Επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει μεθαύριο στο Λευκό Οίκο ο Αφγανός Πρόεδρος, Α. Γάνι, στο πλαίσιο της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες για την αναδιάταξή τους στην ευρύτερη περιοχή, στοχεύοντας στην Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν κατά εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να τεθεί τέλος στη σύγκρουση», επανέλαβε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, ενώ ξεκίνησαν πάλι οι επαφές αφγανικής κυβέρνησης – Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Ταυτόχρονα γίνονται διεργασίες με στόχο το ΝΑΤΟ να διατηρήσει το κρίσιμο ρόλο στο ίδιο το Αφγανιστάν, μέσα από την παραμονή στρατευμάτων της Τουρκίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας συμφώνησαν πως «η Τουρκία θα παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Επισήμανε την «ικανοποίηση που εξέφρασε» ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη δέσμευση Μπάιντεν ως προς τις «διάφορες μορφές στήριξης» που η Αγκυρα έχει ζητήσει και θα λάβει.

Αύριο, μάλιστα, αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητηθεί η σχετική πρόταση της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, αρπάζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση του ρόλου της και στο Αφγανιστάν, η Τουρκία εντείνει διάφορες παράλληλες επαφές, όπως έδειξε και η τριμερής συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας – Αφγανιστάν – Ιράν, συμφωνώντας στην ενίσχυση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη και «σταθερότητα» στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...