ΗΠΑ – Ισραήλ – ΗΑΕ : Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία. Καταδίκη από τους Παλαιστίνιους

Παλαιστίνια

Ως το «σπουδαιότερο επίτευγμα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή «εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια» παρουσίαζαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι την προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή στον Λευκό Οίκο της «ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, παρουσία μεταξύ πολλών άλλων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμνπτουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάν, ο οποίος νωρίτερα χτες υπέγραψε «δήλωση υποστήριξης της ειρήνης με το Ισραήλ» στον Λευκό Οίκο.

Το Μπαχρέιν επίσης, σχεδιάζει σύντομα στον Λευκό Οίκο την υπογραφή συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων με το Τελ Αβίβ. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο κορυφαίος Σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν, Αγιατολάχ Σεΐχ Ισα Κάσιμ, που ζει στο εξωτερικό, κάλεσε τον λαό του Μπαχρέιν να αντισταθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι συμφωνίες τέτοιου είδους είναι «αντίθετες με τη βούληση του λαού».

Οι συμφωνίες αυτές, υπονομεύουν-ανατρέπουν επί της ουσίας την συμπαράσταση αραβικών χωρών στην Παλαιστίνη απέναντι στο Ισραήλ.

Αντιδράσεις Παλαιστινίων

Χτες το πρωί ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ, μιλώντας σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα, αποδοκίμασε την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας, λέγοντας πως είναι «μαύρη μέρα στην Ιστορία του αραβικού έθνους και του Αραβικού Συνδέσμου». Απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες να μη στείλουν αντιπροσωπείες να παραστούν στη σημερινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση συνέστησε στην Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς να αξιολογήσει εκ νέου τις σχέσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο, θεωρώντας πως είναι πλέον «διχαστικός και όχι ενωτικός παράγοντας».

Επιπλέον, εκτίμησε πως κατά την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο, «πεθαίνει η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και μαζί η Αραβική Συναίνεση», προσθέτοντας πως «είναι καθήκον των Παλαιστινίων να βγουν από την κρίση ενωμένοι». Αφορμή στάθηκε η απόρριψη του παλαιστινιακού αιτήματος για καταδίκη της συμφωνίας Ισραήλ – ΗΑΕ την περασμένη βδομάδα σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντ’ αυτού ο Αραβικός Σύνδεσμος επιβεβαίωσε την υποστήριξη στην Αραβική Διπλωματική Πρωτοβουλία που είχε προωθήσει το 2002 η Σαουδική Αραβία, προτείνοντας ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Πέρα από την αντίδραση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, την Κυριακή παρουσιάστηκε μία νέα οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Χαμάς, η Φατάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ, με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων και αντιδράσεων ενάντια στις συμφωνίες ΗΑΕ και Μπαχρέιν με το Ισραήλ.

Η οργάνωση αυτή ονομάζεται «Ενωμένη Εθνική Ηγεσία για Λαϊκή Αντίσταση» και κάλεσε Παλαιστίνιους, Άραβες, μέλη ισλαμικών κοινοτήτων «και τους απανταχού ελεύθερους ανθρώπους» να καταδικάσουν τη συμφωνία πραγματοποιώντας σήμερα και την Παρασκευή, 18 Σεπτέμβρη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους πρεσβείες ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν διαφόρων χωρών στο εξωτερικό.

Η οργάνωση χαρακτήρισε την 18η Σεπτέμβρη, που συμπίπτει με την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά, «μέρα πένθους» για το Παλαιστινιακό και ζήτησε την έπαρση μαύρης σημαίας «παντού».

Δείτε ακόμα...