Ιράκ: Επιθέσεις των ΗΠΑ κατά οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

Τμήμα της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ στα σύνορα με Συρία και Ιορδανία
Φώτο Αρχείου / Τμήμα της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ στα σύνορα με Συρία και Ιορδανία

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός αμερικανικών βομβαρδισμών τη νύχτα στο Ιράκ, εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν ενόπλων οργανώσεων.

Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της οργάνωσης «Κατάεμπ Χεζμπολλάχ» («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») –παραστρατιωτικής οργάνωσης, μέρος των Χασντ ας Σάαμπι («Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης»), που είναι τμήμα του τακτικού στρατού– στην περιοχή Ζουρφ αλ Σάχαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιοχή Αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αλ Κάιμ.

Το Σάββατο, τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανούς μαχητές.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και άλλους 2.500 στο Ιράκ με το πρόσχημα των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...