Με φόντο την ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις ηγεσίες των κρατών μελών να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει την αποστολή επιπλέον οπλισμού στο Κίεβο, δηλαδή περισσότερα βαριά άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.
Στο τραπέζι της Συνόδου είναι ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν τα δικά του μονοπώλια με τον Τζο Μπαίντεν να έχει ανακοινώσει ένα γιγαντιαίο ποσό δαπάνη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο το θέμα αυτό προκαλεί σοβαρές αντιθέσεις στην ΕΕ διότι δεν είναι σε θέση όλα τα κράτη μέλη να στηρίξουν με κρατικές ενισχύσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Υπέρ της δυνατότητας των κυβερνήσεων να δώσουν περισσότερο «ζεστό χρήμα» από τους κρατικούς προϋπολογισμούς στους επιχειρηματικούς ομίλους τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσερχόμενος δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις». Είπε πως η στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας «είναι μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Για την παρουσία Ζελένσκι υποστήριξε πως «η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι για να επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας», δείχνοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί όλο και πιο βαθιά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι φράχτης στον Εβρο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ δηλώντας πως «δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη».