Καπιταλισμός: Οι επιπτώσεις από τα μέτρα κατά(;) του κορονοϊού στους λαούς

Κορονοϊός Σπίτι Γυναίκα Φόβος Μάσκα

Περισσότεροι από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός του κόσμου – εκτιμάται ότι ζουν τώρα με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να επιβραδύνουν την πανδημία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Και ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις εφαρμόζουν lockdown εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται έκδηλες στην ζωή των λαών, που είναι εκτεθειμένοι και στον ιό του καπιταλισμού, πέρα από τον κορονοϊό.

Με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι λαοί επωμίζονται για μια ακόμη φορά τα βάρη και αυτής της κρίσης.

Ινδία

Στην Ινδία, 2 εβδομάδες μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού, τα οποία προβλέπεται να ισχύσουν για 4 εβδομάδες ακόμη, ο λαός βυθίζεται στην πείνα και την αβεβαιότητα.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική με πλήθος εργαζομένων να κάνουν λόγο για ασυδοσία της εργοδοσίας και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες, τις δικές τους και των οικογενειών τους.

Σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της Ινδίας, των 467 εκατομμυρίων, είναι αυτοαπασχολούμενοι, το 36% είναι εργαζόμενοι με έκτακτους μισθούς, ενώ μόνο το 17% είναι εργαζόμενοι με κανονικούς μισθούς.

Τα δύο τρίτα εξ αυτών εργάζονται χωρίς συμβόλαια και πάνω από το 90% δεν διαθέτουν κοινωνικές παροχές ή παροχές υγείας στο χώρο εργασίας.

Τα μέτρα λόγω του κορονοϊού έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση για αυτούς.

Τα μέτρα “ανακούφισης” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή καθώς προβλέπουν παροχή σε κάθε άτομο 5 κιλά ρυζιού / σιταριού για τους επόμενους τρεις μήνες και επιπλέον ένα κιλό όσπρια ανά οικογένεια.

Ακόμη και από αυτό το μέτρο είναι αποκλεισμένο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν είναι εγγεγραμμένο στο Δημόσιο Σύστημα Διανομής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια ακτιβίστρια:

Σχεδόν το 70% του πληθυσμού του Δελχί, 13 εκατομμύρια, ζουν σε παραγκουπόλεις. Μόνο 7,2 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι ως δικαιούχοι βάσει του νόμου περί επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά επιπλέον 6,5 εκατομμύρια μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη τροφίμων τώρα, καθώς δεν διαθέτουν κοινωνική ασφάλιση και κοινωνικά δίκτυα στην πόλη.

Amrita Johri, ακτιβίστρια της εκστρατείας για το Δικαίωμα στην Τροφή

Και ενώ ο λαός υποσιτίζεται, τόνοι τροφίμων μένει αναξιοποίητο στις αποθήκες.

Όπως και οι ίδιοι δηλώνουν:

Τα αποθέματα σιτηρών της [κρατικής] Food Corporation της Ινδίας ανέρχονται τώρα σε πάνω από 77 εκατομμύρια τόνους – τρεις φορές περισσότερο από τις απαιτήσεις σε ρυθμιστικά αποθέματα και επαρκή για την κάλυψη των άμεσων επισιτιστικών αναγκών εκατομμυρίων φτωχών αυτή τη στιγμή.

Reetika Khera, οικονομολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης

Τα παραπάνω είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της σαπίλας αυτού του συστήματος, που ενώ υπάρχουν όλα τα μέσα να σωθεί ο λαός από την πείνα και την εξαθλίωση αυτό δε γίνεται γιατί τα πάντα αποτελούν εμπόρευμα, ακόμη και τα βασικά για την επιβίωση.

Η Ινδία έχει καταγράψει 17.615 κρούσματα και 559 θανάτους, ενώ έχει εφαρμόσει τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού, αναστέλλοντας την λειτουργία των μέσω μεταφοράς, αφήνοντας τελείως εκτεθειμένο τον λαό.

Λίβανος

Στο Λίβανο, με 673 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 21 θανάτους από τον κορονοϊό, λαός αντιμετωπίζει τραγικές καταστάσεις, ένα μήνα μετά το lockdown.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η δήλωση μιας γυναίκας που υποστηρίζει ότι είναι ίσως και χειρότερα από τον 5ετή εμφύλιο στην χώρα που έληξε το 1990.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η οικονομία του Λιβάνου θα συρρικνωθεί κατά 12% φέτος – μακράν η πιο σοβαρή κάμψη στη Μέση Ανατολή και η τρίτη βαθύτερη πρόβλεψη ύφεσης για τον κόσμο, πίσω από τη Βενεζουέλα και το Τσαντ.

Από το περασμένο φθινόπωρο, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την εργασία τουςή είχαν μειώση στους μισθούς τους στο μισό – και αυτό που απομένει από αυτούς τους μισθούς αξίζει τώρα μόνο το μισό. Οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δολάρια ΗΠΑ λόγω της χρόνιας έλλειψης νομίσματος. Τα όρια ανάληψης ισχύουν ακόμη και σε τοπικό νόμισμα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ήρθε και η πανδημία του κορονοϊού με το βάρος να πέφτει για ακόμη μια φορά στον λαό.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ramzi Moucharafieh υπολόγισε ότι περίπου το 75% του πληθυσμού χρειάζεται βοήθεια.

Καθώς οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες, οι άνθρωποι αψηφούν τις εντολές παραμονής στο σπίτι της κυβέρνησης για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στους δρόμους. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Βηρυτό, το Σίδον, την Τρίπολη και την πόλη του Άλεϊ την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε πλήρη παραβίαση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και της κυκλοφορίας.

Διαδηλώσεις είχαν συνταράξει το Λίβανο λίγους μήνες πριν, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης με αφορμή την εκλογή Χαρίρι.

Για τρεις περίπου μήνες χιλιάδες Λιβανέζων διαδήλωναν και απεργούσαν ενάντια στα φαινόμενα σήψης και ατασθαλιών αλλά και για την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών οικογενειών.

Στις διαδηλώσεις αυτές, οι δυνάμεις καταστολής του Λιβάνου σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική οικονομία του Λιβάνου, οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στάση πληρωμών του χρέους για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Σε άλλες χώρες

Οι χώρες της Δύσης δεν είναι στο απυρόβλητο καθώς όλοι οι λαοί στον κόσμο φαίνεται να πλήττονται από την πανδημία, αλλά και από ένα σύστημα που γνώμονα έχει την διάσωση της οικονομίας και όχι την ζωή του λαού.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ με το δημόσιο σύστημα Υγείας να αδυνατεί να ανταπεξέλθει με κύριο θύμα το λαό, που ένα τεράστιο μέρος του είναι ανασφάλιστο.

Οι εικόνες με τους ομαδικούς τάφους μιλούν από μόνες τους.

Κόντρα στην πραγματικότητα, το Σάββατο, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί σχέδια στους κυβερνήτες για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού στην σκιά του σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου

Πρόκειται για την χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως με αυτούς να φτάνουν τις 758.280 και 40.611 αντίστοιχα.

Αλλά και στην Ιταλία υπάρχουν μαρτυρίες από εργαζόμενους για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εφάρμοζε επιλεκτικά το lockdown καθώς μεγάλες βιομηχανίες του βορρά συνέχιζαν την λειτουργία τους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων ταυτιζόταν με τις περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιομηχανιών.

[Πηγές: aljazeera.com, bbc.com]

Δείτε ακόμα...