Καταστροφές στη Σάμο – Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Σάμος – Σεισμός – Οκτώβριος 2020 / EUROKINISSI

Μια δύσκολη μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Σάμο έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που χτύπησε χθες το μεσημέρι το νησί. Ο λαός της Σάμου μετρά τις πληγές του και θρηνεί από χθες τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά “τσουνάμι”) που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση.

Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινόερχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του λιμενικού Σώματος καθώς και της Πολιτικής Προστασίας. Σε κεντρικό ξενοδοχείο εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες. Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.

Οι καταστροφές επικεντρώνονται κυρίως σε κτίρια σε Καρλόβασι και Βαθύ ενώ ζημιές προκλήθηκαν στη Χίο και στην Ικαρία. Μάλιστα, λόγω κινδύνου για τσουνάμι, οι Αρχές προχώρησαν στον αποκλεισμό της παραλίας της Σάμου από κόσμο, με τη θάλασσα να βγαίνει αρκετές φορές στη στεριά. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις επικοινωνίες.


Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές του νησιού

Το νησί της Σάμου που «χτυπήθηκε» από το μεγάλο σεισμό, επισκέπτεται κλιμάκιο του ΚΚΕ από το πρωί του Σαββάτου, με επικεφαλής, τη βουλευτή του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και την Περιφερειακή Σύμβουλο Β. Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγλαΐα Κυρίτση. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Δήμητρα Παντάπαση, γραμματέας της ΤΕ Σάμου του Κόμματος και ο Κώστας Τζίχας, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η περιοδεία του κλιμακίου ξεκίνησε από την περιοχή Γεφυράκι στο Βαθύ της Σάμου, στο σημείο που βρήκαν τραγικό θάνατο τα δύο παιδιά.

Η Μαρία Κομνηνάκα εξέφρασε την οδύνη του Κόμματος για τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, καθώς και τα συλλυπητήρια στους οικείους τους. Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να γίνει άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και να υπάρξει η αναγκαία πρόληψη με συγκεκριμένα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας προκειμένου να μην έχουμε τα ίδια τραγικά φαινόμενα, κάθε φορά.

Τραγωδία χαρακτήρισε τον χαμό των δύο παιδιών από τον χθεσινό σεισμό στη Σάμο, ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων ελέγχων και αποκατάστασης των ζημιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...