Κι άλλα εκατομμύρια στους εφοπλιστές… η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές!

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής / Πηγή: Eurokinissi

Τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών, που δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, αναλαμβάνει να καλύπτει κατά 100% ο κρατικός προϋπολογισμός. Αφορά ένα τρίμηνο – και αναδρομικά από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό προβλέπει ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας.

Η ρύθμιση έρχεται να προστεθεί στις «ενέσεις ρευστότητας» του κλάδου των ακτοοπλόων εφοπλιστών. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού οι εφοπλιστές έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ ζεστό χρήμα. Εννοείται χωρίς να υπολογίζουμε «αναπτυξιακούς νόμους», φοροαπαλλαγές, «μεταφορικό ισοδύναμο», επιδότηση γραμμών κ.α.

Σ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα μέτρα αύξησης της πληρότητας των πλοίων. Η κυβέρνηση «κουνάει το δάχτυλο» στο λαό. Επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της για την πανδημία πίσω από την ατομική ευθύνη. Η ανεκδιήγητη απόφασή της ν’ αυξήσει τη πληρότητα των πλοίων σε 85% για να μη θίξει τα κέρδη των εφοπλιστών έχει ως αποτέλεσμα τον καθημερινό συνωστισμό στα πλοία με μεγάλους κινδύνους για επιβάτες και ναυτεργάτες.

Συνωστισμός στα πλοία της ακτοπλοΐας
Φώτο Αρχείου / Συνωστισμός στα πλοία της ακτοπλοΐας / Φωτογραφία Αναγνώστη alt.gr

Σύμφωνα με το νόμο 4714 άρθρο 123 της ρύθμισης οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών βάσει ΚΑΔ, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020. Η ρύθμιση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις ναυτολόγησης οι οποίες κατά το ανωτέρω διάστημα -δηλαδή κατά το τρίμηνο Ιούλιος/Σεπτέμβριος- είναι σε αναστολή. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να υπάρχει ενεργό ναυτολόγιο ή κατάσταση πληρώματος του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) και τα πλοία να μην τελούν σε παροπλισμό ή αργία.

Οι εφοπλιστές μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας!

Στο άρθρο 124 του Ν. 4714/2020 προβλέπεται ότι οι ακτοπλοϊκές μεταφορές που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής.09.2020.

Λιμάνι-Πλοίο
Πηγή: Eurokinissi

Δείτε ακόμα...