Κυρ. Μητσοτάκης: Αναθέρμανση των παζαριών για «ευρωατλαντικές» διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά

EUROKINISSI

Ως ευκαιρία για αναθέρμανση των παζαριών στα ελληνοτουρκικά, που οδηγούν σε ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις εμφάνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον σεισμό στην γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα επέμεινε στον ρόλο πρωτοπαλίκαρου των αμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. 

«Υπό προϋποθέσεις» ο σεισμός «θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας«, είπε, στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, αν και αναγνώρισε ότι «δεν θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός». Ωστόσο, με αφορμή ένα «κλίμα ψυχολογικής ταύτισης» που δημιουργήθηκε  μεταξύ των δύο λαών, έσπευσε να δηλώσει πως«χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω». 

Με αφορμή την έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, χαρακτήρισε την σχέση με τις ΗΠΑ «στρατηγική», που «διανύει την καλύτερη εποχή της», καθώς «αναγνωρίζουν στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης που παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή», τοποθέτηση που παρουσιάζει το φαρμάκι της εμπλοκής για φάρμακο, αποσιωπώντας τους κινδύνους για το λαό.

Για τις εκλογές δεν έδωσε ημερομηνία, αλλά επανέλαβε πως θα γίνουν την άνοιξη. Έβαλε δε στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας για τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τι θα πράξη σε διαφορετική περίπτωση.

Μπρος στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που πλήττουν το λαό, παρέπεμψε για μια ακόμα φορά στα επιδόματα και στα «pass» που έδωσε η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως «οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας» Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να να δώσει κάτι επιπλέον αργότερα, καλώντας το λαό να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών αντοχών», την ώρα που μπουκώνει με χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προκλητικός και στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, απέρριψε ορθά – κοφτά κάθε συζήτηση για νομοθετική προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καλώντας τους ιδιοκτήτες  να πάνε σε «ρυθμίσεις» με τα κοράκια των funds. Ανέφερε πως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί κάτι νέο, μόνο επικυρώνει προηγούμενα νομοθετήματα, επιβεβαιώνοντας την αντιλαϊκή συνέχεια του κράτους και των αστικών κυβερνήσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε καταλόγισε υποκρισία, καθώς  «όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από την αντιπολίτευση, από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση». 

Δείτε ακόμα...