Λιβύη: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία ζητούν τον άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών

Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης
Φώτο Αρχείου / Λιβύη. Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης / Πηγή: twitter

Εντείνονται τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη. Στις διεργασίες των ιμπεριαλιστικών συσχετισμών στην αγορά ενέργειας, κάτω και από τις νέες εξελίξεις με τις απειλές της στρατιωτικής επέμβασης από Αίγυπτο με αφορμή τη Σύρτη, και δηλώσεις στήριξης της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σε μια τέτοια πολεμική σύγκρουση, Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης να ανασταλούν οι εχθροπραξίες «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επεμβάσεις που και οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες κάνουν, για την διασφάλιση των συμφερόντων των δικών τους αστικών τάξεων στις πηγές ενέργειας.

Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες εμφύλιες συγκρούσεις και αγώνες ανάμεσα σε τμήματα της εγχώριας αστικής, για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Ρωσία υποστηρίζει, όπως και η Αίγυπτος (κυρίως) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ- οι οποίες έχασαν την εδαφική ισχύ που είχαν το τελευταίο διάστημα- οι οποίες αναμετρώνται με δυνάμεις της ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.

Το Παρίσι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του, κατηγορείται από την Άγκυρα και αναλυτές ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο διασφάλισης και ενίσχυσης των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στη χώρα που υπονομεύονται από την Τουρκία, κατήγγειλε τη Δευτέρα το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο περί νέας απόδειξης του «εγκεφαλικού θανάτου» του NATO.

Προχθές Τετάρτη, στο πλαίσιο διασφάλισης των συμφερόντων των ιταλικών μονοπωλίων, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τρίπολη, μαζί με τον επικεφαλής της ΚΕΣ, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, είχαν καλέσει να τερματιστούν οι «ξένες επεμβάσεις» στην εμπόλεμη χώρα, όπως εξάλλου και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Και η διαπάλη ανάμεσα στις αστικές τάξεις συνεχίζεται…με επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, που αγγίζουν και την Ελλάδα μιας και η χώρα μας συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή για την συνδιαχείριση των πηγών ενέργειας υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, έναντι των ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας και Κίνας.

ag

Δείτε ακόμα...