Λιβύη: Η κυβέρνηση Σαράτζ αρνείται την πρόταση για εκεχειρία

Λιβύη - Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ
Φώτο Αρχείου / Λιβύη – Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ / Πηγή: LNA

Δυνάμεις πιστές στην, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσαν ότι ξεκίνησαν μια επίθεση το Σάββατο για να καταλάβουν τη στρατηγική πόλη Sirte, καθώς ο αποστάτης διοικητής Khalifa Haftar υποστήριξε μια εκεχειρία που προτάθηκε από την Αίγυπτο, μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών.

“Η πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις στα περίχωρα της Sirte”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Mohamad Gnounou. «Έχουν δοθεί εντολές στις δυνάμεις μας να ξεκινήσουν την πρόοδό τους και να επιτεθούν συστηματικά σε όλες τις θέσεις των ανταρτών».

Οι δυνάμεις του GNA απέκρουσαν την 14μηνη επίθεση του Χαφτάρ εναντίον της πρωτεύουσας και είναι τώρα έτοιμες να κατευθυνθούν προς τα ανατολικά, εκμεταλλευόμενοι την εντατική στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Η Sirte, η πατρίδα του Μουαμάρ Καντάφι και ο τελευταίος μεγάλος οικισμός πριν από το παραδοσιακό όριο μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης, όπου εδρεύει ο Χαφτάρ, ελήφθησαν από τις αυτοσχέδιες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) σχεδόν χωρίς μάχη τον Ιανουάριο, καθώς μια από τις μυριάδες τοπικές πολιτοφυλακές της Λιβύης άλλαξε τις πλευρές της.

Πέρα από τη Sirte βρίσκεται το βραβείο των κύριων λιμένων εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, το σημαντικότερο στρατηγικό πλεονέκτημα του Haftar.

Η Sirte βρίσκεται περίπου 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) ανατολικά της Τρίπολης, της πόλης όπου ο Καντάφι έκανε την τελευταία του στάση ενάντια στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ με την υποστήριξη των ανταρτών το 2011.

Οι συζητήσεις για εκεχειρία

Μετά από συζήτηση στο Κάιρο, το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi, ένας από τους βασικούς ξένους υποστηρικτές του Χαφτάρ, δήλωσε ότι ο Χαφτάρ και άλλοι ανατολικοί ηγέτες – συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου του ανατολικού κοινοβουλίου Aguila Saleh – υπέγραψαν μια δήλωση με την οποία ζητούσαν την κατάπαυση του πυρός από τις 6 π.μ. τη Δευτέρα.

“Ακούγοντας εκκλήσεις από τις μεγάλες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός … υποχωρήσαμε 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) από τα όρια της πόλης της Τρίπολης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χατάρ, Ahmad al-Mesmari.

Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Διακήρυξη του Καΐρου», προέτρεψε την απόσυρση «ξένων μισθοφόρων από όλα τα εδάφη της Λιβύης», είπε.

Ο Σίσι πρόσθεσε ότι η δήλωση ζητούσε επίσης «διάλυση των πολιτοφυλακών και παράδοση των όπλων τους, έτσι ώστε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης [με επικεφαλής τον Χαφτάρ] να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του ευθύνες και τα καθήκοντά του».

Αλλά ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του GNA φάνηκε να ρίχνει κρύο νερό στις αιγυπτιακές προτάσεις.

“Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα επιλέξουμε την ώρα και τον τόπο που θα τελειώσει”, δήλωσε ο Gnounou.

Το ΥΠΕΞ Ελλάδας χαιρετίζει τη πρόταση της Αιγύπτου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του «λιβυκού γόρδιου δεσμού» και τονίζει την πρόθεση της Ελλάδος να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, η πρωτοβουλία «αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».

«Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για να προστατευτεί το κεφάλαιο. Δημιουργούν όλο και πιο πολύ ανταγωνισμούς και πολέμους και ύστερα προσπαθούν να εμφανιστούν ως ειρηνοποιοί. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει τώρα την αποδέσμευση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Με πληροφορίες από: aljazeera, CNN

Δείτε ακόμα...