Λιβύη: Καμία δουλειά δεν έχει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις τύπου “Irini”

Από την τελετή

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η ανάληψη καθηκόντων Διοικητού Εν Πλω Β΄ εξαμήνου 2020 της επιχείρησης «IRINI» από τον Αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο ΠΝ.

Για το γεγονός εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

“Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η ανάληψη καθηκόντων Διοικητού Εν Πλω (COM FHQ) Β΄ εξαμήνου 2020 της επιχείρησης «IRINI» από τον Αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο ΠΝ, με πλοίο έδρας Διοικητού, την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ. Το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ) μεταξύ άλλων στελεχώνεται από 14 Έλληνες επιτελείς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην εν λόγω επιχείρηση από ενάρξεως της με μία Φ/Γ με οργανικό Ε/Π, με πτήσεις Αεροσκαφών Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), καθώς και με επιτελείς στο Εν Πλω και στο Επιχειρησιακό Επιτελείο (FHQ – OHQ).

Η κύρια αποστολή της «IRINI», στην οποία συμμετέχουν εικοσιένα Κράτη της ΕΕ, είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα μας έχει αυξημένη συμμετοχή με μέσα και προσωπικό από την πρώτη στιγμή που δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της, και έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και στα δύο επόμενα εξάμηνα έως 31 Μαρτίου 22, επιβεβαιώντας το σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή και τη δυνατότητα της να συνεισφέρει έμπρακτα στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ.”


Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Στόχος τα πετρέλαια της Λιβύης

Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από αυτούς που δυναμίτισαν τη Λιβύη, που έβαλαν το αιματοβαμμένο χεράκι τους στην ανάφλεξη του εμφυλίου πολέμου ώστε να μπουν και να αρμέξουν το πετρέλαιό της, βαφτίζεται “επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων”. Η “Irini” έχει επωνυμία εκ διαμέτρου αντίθετη σε σχέση με την πραγματική αποστολή της και τους σχεδιασμούς που τελικά υπηρετεί.

Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζεται προηγούμενο επεισόδιο, όπου όταν τουρκικό πλοίο μετέφερε όπλα στην περιοχή με κατεύθυνση τη Λιβύη, με συνοδεία τουρκικών Φρεγατών, η “Ιrini” σφύριζε στον αέρα και για την «τιμή των όπλων» η Φρεγάτα Σπέτσαι «συνόδευε» ως μέτρο «πίεσης» την αποστολή.

ΕΕ επιχείρηση Λιβύη μεταναστες σύλληψη
Φώτο Αρχείου / Από τις Ναυτικές Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Μετανάστευση στη Λιβύη (“Sophia”, “Irene”)

Όλες αυτές οι “επιτηρήσεις” για την ‘ειρήνη’, τους ‘μετανάστες’, το ‘εμπάργκο όπλων’, είναι οι δίοδοι εισόδου της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, για την συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων με την επιτήρησή τους. Σηματοδοτώντας παράλληλα και την όξυνση των αντιπαραθέσεων και την “σταθεροποίηση” της ΕΕ και ΝΑΤΟ-ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι Ρωσίας, Κίνας. Με θύμα πάντα τους λαούς της περιοχής.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά σε αυτές τις επιχειρήσεις που όχι μόνο την “ειρήνη” δεν έχουν στόχο, αλλά βάζουν το λαό μας σε κίνδυνο, καθιστούν τη χώρα στόχο (βλ. Σούδα) μπλέκοντας τον στα πολεμικά παιχνίδια. Κι όλα αυτά για λογαριασμό μιας χούφτας ανθρώπων…

Δείτε ακόμα...