LNG Λιμένα Πάτρας: Φιέστα από Κυβέρνηση & Εφοπλιστές – «Εγκατάσταση πυριτιδαποθήκης» λέει ο Δήμος Πατρέων

Λιμένας Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Λιμένας Πάτρας / Πηγή: ΟΛΠΑ

Η Κυβέρνηση παρά τις σοβαρές διαφωνίες του Δήμου Πατρέων προχωρά στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού LNG στο λιμένα της Πάτρας. Σε φιέστα με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη επιχειρήσεων παρουσιάστηκε το έργο και η θέση για τον ανεφοδιασμό LNG εντός του λιμένα τη Πάτρας. Εξηγήθηκε το πώς επιλέχθηκε ως η «βέλτιστη λύση». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το σενάριο συνύπαρξης αγωγών και πλοίων ανεφοδιασμού για την προμήθεια LNG. Ο Δήμος Πατρέων ήδη από το 2017 μιλά για εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων, εργασιακών χώρων. Μάλιστα με παλιότερη επιστολή του ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εξηγεί τους κινδύνους και προτείνει τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου στην πόλη με αγωγούς και τη χωροθέτηση της εγκατάστασης μακρυά από κατοικημένες περιοχές.

Η φιέστα του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας ήταν η τελευταία εκδήλωση «διάδοσης» της δράσης Poseidon Med II (του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΕΕ), μόλις μία εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωσή της. Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στα βασικά χαρακτηριστικά του LNG, στο Προεδρικό Διάταγμα για τoν ασφαλή ανεφοδιασμό πλοίων με LNG, στις εκπαιδευτικές ικανότητες, στα εγχειρίδια λιμένων και στο master plan του λιμένα για την υποδοχή του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Δήμος Πατρέων για την εγκατάσταση: Θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες των εφοπλιστών

Για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Πάτρας η δημοτική αρχή της πόλης έχει αναφέρει από το 2019 πως «θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες των εφοπλιστών».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, παίρνοντας τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωμοδότησε θετικά και ενέκρινε τη χωροθέτηση της εγκατάστασης μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως επισημαίνει σχετικά η Δημοτική Αρχή Πάτρας, «η εγκατάσταση του ΥΦΑ που εντάσσεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες των εφοπλιστών. Θα ελαχιστοποιήσει τα κόστη λειτουργίας και θα αυξήσει τα κέρδη τους. Η Δημοτική Αρχή έγκαιρα είχε τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στην ενημερωτική ημερίδα του ΟΛΠΑ ΑΕ στις 19 Μάη 2017.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στην παρέμβασή της είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

“Η εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων, εργασιακών χώρων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας. (…)

Τι θα γίνει στην Πάτρα σε περίπτωση ατυχήματος στις δεξαμενές, μες το λιμάνι ή στα πλοία κατά τη μεταφόρτωση;

Τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος με τα βυτία (κινούμενες βόμβες μέσα στην πόλη) τροφοδοσίας ΥΦΑ σε βιομηχανικές μονάδες;

Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν σε περίπτωση διαρροής μεθανίου;

Για όλα αυτά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και καθόλου υπερβολικοί.

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, διεκδικεί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια να φτάσει το φυσικό αέριο στην πόλη μας για να καλυφθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να συναινέσει στην εγκατάσταση της μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου εντός του νέου λιμανιού, δίπλα σε εργατογειτονιές, σχολεία και εργασιακούς χώρους».

ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ: Θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό των εφοπλιστικών συμφερόντων

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις λαϊκές ανάγκες, τις οποίες θυσιάζουν στο βωμό των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Ισχυρίζονται ψευδώς ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής και ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν πρόκειται να επηρεαστεί κάποια περιοχή εκτός λιμενικής ζώνης!!! Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουν πως έχουν θεσπιστεί όρια ασφαλείας, σε μονάδες ανεξαρτήτου μεγέθους, όπου για εγκατάσταση ΥΦΑ η απόσταση από κατοικημένη περιοχή ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Επίσης, διεθνείς οργανισμοί, αρμόδιοι για να θέτουν κριτήρια και προδιαγραφές μονάδων ΥΦΑ σε λιμάνια, αναφέρουν πως οι κίνδυνοι από μεταφορά ΥΦΑ με δεξαμενόπλοιο είναι αυξημένοι, γι’ αυτό και συνιστάται τα πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια να μην έχουν οποιοδήποτε εμπόδιο μπροστά τους σε απόσταση 1,5 μιλίου. Προτείνουν δε τα λιμάνια με εγκαταστάσεις ΥΦΑ να είναι αποκλειστικής χρήσεως.

Γνωρίζουμε ότι το ΥΦΑ εντάσσεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες του εφοπλιστικού και βιομηχανικού τομέα. Θα ελαχιστοποιήσει τα κόστη λειτουργίας, θα αυξήσει τα κέρδη και άρα γι’ αυτούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τους λίγους, δεν μπορεί να γίνει εφιάλτης για τους πολλούς, εν προκειμένω για τον πατραϊκό λαό, ο οποίος θα αναγκαστεί να ζει με την αγωνία ενός πιθανού ατυχήματος.

Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί τον πατραϊκό λαό να μην επιτρέψει την εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης μέσα στην πόλη μας».

Με πληροφορίες από e-patras.gr, patrasport.gr, 902.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...