ΛΣ 920: Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης

Παράκτιο Περιπολικό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ 920) "Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης"
Φώτο Αρχείου / Παράκτιο Περιπολικό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ 920) “Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης” / Πηγή: hcg

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που από την περασμένη Πέμπτη ανήκει στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων φέρει το όνομα Γρηγόριος Μουρμούρης. Το παράκτιο περιπολικό του λιμενικού σώματος (ΛΣ 920) φέρει το όνομα λιμενικού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944 στο Χαϊδάρι για την αντιστασιακή του δράση.

Υποκελευστής Ά ΛΣ Γρηγόριος Μουρμούρης

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944 για την αντιστασιακή του δράση. Ήταν μόλις 27 ετών.

Ο Υποκελευστής Μουρμούρης Γρηγόριος κατά την περίοδο της κατοχής, σε ηλικία 27 ετών, υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ευθύνη του ήταν να μεταδίδει πληροφορίες για την κίνηση του Λιμανιού και να υποβοηθά στα σαμποτάζ. Συνελήφθη στον Πειραιά από τα Γερμανικά S.S. στις 20 Ιουνίου 1944. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ όπου και παρέμεινε στην απομόνωση μέχρι τις 28 Ιουλίου 1944. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και παρέμεινε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1944. Από κει με άλλους 49 συγκρατούμενούς του εκτελέστηκε διά τουφεκισμού.

Η οικογένειά του έμαθε για την εκτέλεσή του μετά από 20 ημέρες, όταν παρέλαβε μία φανέλα από την αστυνομία και διαπιστώθηκε η ταυτότητά του.

Με πληροφορίες από hcg

Δείτε ακόμα...