Μάλι: Ο Μακρόν προειδοποιεί για απομάκρυνση στρατευμάτων

Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν προειδοποίησε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή ότι η Γαλλία θα απομακρύνει τα στρατεύματά της από το Μάλι αν προχωρήσει προς αυτό που αποκαλούσε «ριζοσπαστικό Ισλαμισμό» μετά το δεύτερο πραξικόπημα σε εννέα μήνες.

Η Γαλλία διαθέτει περίπου 5.100 στρατεύματα στην περιοχή υπό την επονομαζόμενη Επιχείρηση Barkhane, η οποία εκτείνεται σε πέντε χώρες στο Σαχέλ – Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα.

Η αποστολή, με έδρα το Τσαντ, ξεκίνησε μετά τη Γαλλία υπό τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που παρενέβη στο Μάλι το 2013 για να βοηθήσει στην απομάκρυνση μαχητών που είχαν καταλάβει τμήματα της χώρας της Δυτικής Αφρικής.

Την Τρίτη, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλαν το «απαράδεκτο πραξικόπημα» μετά την κράτηση του προσωρινού Προέδρου του Μάλι Μπα Νντάου και του Πρωθυπουργού Μοκτάρ Οουάν και της αφαίρεσης των εξουσιών τους σε αυτό που θεωρείται ως το δεύτερο πραξικόπημα της χώρας σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Ριζοσπαστικός Ισλαμισμός στο Μάλι με τους στρατιώτες μας εκεί; Ποτέ », είπε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, αναφερόμενη στην άνοδο των ενόπλων ομάδων στη χώρα.

«Υπάρχει αυτός ο πειρασμός σήμερα στο Μάλι. Αλλά αν πάει προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποχωρήσω », προειδοποίησε σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είχε δώσει ένα μήνυμα στους ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ότι δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν μια χώρα «όπου δεν υπάρχει πλέον δημοκρατική νομιμότητα ή μετάβαση».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...