Μεξικό: Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος

Καραβάνι μεταναστών στην Κεντρική Αμερική σε τρένο με προορισμό τα βόρεια σύνορα του Μεξικό με ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Καραβάνι μεταναστών στην Κεντρική Αμερική πάνω σε τρένο με προορισμό τα βόρεια σύνορα του Μεξικό με τις ΗΠΑ

Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος στο Μεξικό προσπαθώντας να φθάσουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας. Από τον Γενάρη έως τον Αύγουστο διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 46 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του «Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης» (INM) της αρχής που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του Μεξικού με χρήματα των ΗΠΑ, για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Οι 22 πνίγηκαν στον Ρίο Γκράντε/Ρίο Μπράβο, όπως αποκαλείται ο ποταμός που διαπερνά τα σύνορα των δύο κρατών και περνάει από αραιοκατοικημένες, άνυδρες και τραχιές περιοχές. Άλλοι έπεσαν από τρένα, υπέστησαν επιθέσεις, δηλητηρίαση, πέθαναν από πείνα ή αφυδάτωση, σύμφωνα το INM. Περίπου οι μισοί από τους μετανάστες δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, καθώς δεν είχαν πάνω τους έγγραφα.

Τον Ιούλιο, η Customs and Border Police (CBP), ο ομοσπονδιακός φορέας που είναι αρμόδιος για τη φύλαξη των συνόρων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως συνέλαβε κάπου 213.000 ανθρώπους που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στη χώρα. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας 20ετίας και πλέον.

Οι περισσότεροι μετανάστες είναι πολίτες του Μεξικού και κάποιας από τις τρεις χώρες του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ). Το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι μετανάστες δεν φθάνουν καν στα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς τους σταματούν Μεξικανοί στρατιωτικοί και τους επαναπροωθούν. Τα τελευταία 24ωρα η «Εθνοφρουρά», που επίσης συγκροτήθηκε με χρήματα και εξοπλισμό των ΗΠΑ, εμπόδισε τη διέλευση εκατοντάδων μεταναστών στην πολιτεία Τσιάπας, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εισήγαγε έναν κανόνα που αποκαλείται «Μείνετε στο Μεξικό». Οι αιτούντες άσυλο υποχρεώθηκαν να παραμένουν στη μεξικανική επικράτεια ως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους και τη λήψη απόφασης από τα ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπαγόταν πως πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι που ζητούσαν διεθνή προστασία ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε επικίνδυνες παραμεθόριες μεξικανικές πόλεις, που λυμαίνονται συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατάργηση της πολιτικής αυτής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στέλνοντας όμως ξεκάθαρο το μήνυμα «μην έρχεστε στις ΗΠΑ». Έκτοτε οι μεξικανικές αρχές έχουν αναλάβει να διαλύουν τα καραβάνια των μεταναστών και να επαναπροωθούν τους μετανάστες.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...