Μιανμάρ: Κολυμβητής αρνείται την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως διαμαρτυρία στην χούντα

Κολύμβηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2019

Ένας Βιρμανός κολυμβητής, αποφάσισε να θυσιάσει το όνειρό του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την χούντα που έχει επιβληθεί στη χώρα του, λέγοντας ότι η συμμετοχή του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, θα ήταν «προπαγάνδα» για το καθεστώς.

Πρόκειται για τον 26χρονο Γουίν Χτετ Οο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8), αφήνοντας σαφείς αιχμές: «Το να αποδεχθώ την MOC (σ.σ. Ολυμπιακή Επιτροπή της Μιανμάρ) όπως λειτουργεί σήμερα, ισοδυναμεί με αναγνώριση ενός δολοφονικού καθεστώτος», έγραψε ο Οο σε ανάρτηση του στο Facebook και πρόσθεσε: «Δεν θα περπατήσω κάτω από μια σημαία ποτισμένη με το αίμα του λαού μου, στην παρέλαση των αθλητών».

Ο στρατός, κατέλαβε την εξουσία στην Μιανμάρ (σ.σ. πρώην Βιρμανία) την 1η Φεβρουαρίου σε πραξικόπημα που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της βραβευμένης με Νομπέλ Ειρήνης, Αουνγκ Σαν Σούου Κι.

Έκτοτε, η χώρα βυθίστηκε σε μια βαθιά κρίση, ο στρατός καταπνίγει στο αίμα τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που οργανώνονται για να απαιτήσουν την επιστροφή της δημοκρατίας.

Για τον Γουίν Χτετ Οο, η άρνηση του να λάβει μέρος στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού, είναι ο τρόπος συμμετοχής του σε κίνημα ανυπακοής στην δικτατορία.

«Ήθελα να δείξω στους Βιρμανούς ότι οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Προσποιούμαι ότι όλα είναι καλά στη Βιρμανία, ειλικρινά με αηδία. Θα ήταν μια προπαγάνδα», σχολίασε ο έμπειρος κολυμβητής από την Αυστραλία όπου κατοικεί και συμπλήρωσε: «Προσπαθώ να ενημερώσω την ΔΟΕ και τον κόσμο, ότι η MOC δεν είναι μια νόμιμη Ολυμπιακή επιτροπή και ότι λεηλατεί τις Ολυμπιακές αξίες».

Με επιστολή του προς την ΔΟΕ τον περασμένο Μάρτιο, ο Οο, ζήτησε να αγωνισθεί στο Τόκιο, ως «ανεξάρτητος Ολυμπιακός αθλητής», λόγω της συνεχιζόμενης βίας στην χώρα του. Ομως το αίτημα του απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την αποχώρηση του από την διεκδίκηση της πρόκρισης.

 «Η Ολυμπιακή επιτροπή της Βιρμανίας, επιβεβαίωσε πρόσφατα, ότι οποιοσδήποτε κατάλληλος αθλητής θα επιλεγεί για να συμμετάσχει στους Αγώνες», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της ΔΟΕ, ο οποίος πρόσθεσε: «Εξ΄ όσων γνωρίζουμε, ο κ. Oo δεν έχει αποκτήσει ακόμη θέση, μέσω του συστήματος προκριματικών της FINA, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...