ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: “Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος”

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Απλά δείτε το χάρτη, δείτε πώς γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή», υποστήριξε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κινούμενος στο πλαίσιο αυτό, για την απόφαση της Άγκυρας να προμηθευτεί ρωσικούς S-400 ανέφερε ότι είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί εντός ΝΑΤΟ και να παρουσιαστούν στην Τουρκία …εναλλακτικές, όπως προμήθεια αμερικανικών ή ευρωενωσιακών οπλικών συστημάτων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για την ανάγκη στενότερου «πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων. Με περισσότερες διαβουλεύσεις για περισσότερα θέματα», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να λειτουργήσει ως «πλατφόρμα» τέτοιου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των κρατών-μελών.

Επικαλέστηκε σαν παράδειγμα τα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι έχουμε δει διαφωνίες και στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά φτιάξαμε τον Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης με συμμετοχή των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών (στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες) όπου συμφωνήσαμε σε μέτρα εκτόνωσης ώστε να αποφύγουμε εντάσεις και εμπλοκές μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών. Μια διαδικασία που δρα υποστηρικτικά και ως προς τις διερευνητικές επαφές».

Πηγή: ΝΑΤΟ

SNMG2: …βοηθά και στη «συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που έφερε για το πώς το ΝΑΤΟ βοηθά και στην ευρω-τουρκική προσέγγιση. Ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο (με πρόσχημα το Προσφυγικό) και η συνεργασία της με την ευρωενωσιακη υπηρεσία FRONTEX, βοηθά στη συνεργασία επί του πεδίου τουρκικών πλοίων (ενταγμένων στην αρμάδα) με πλοία της ΕΕ, βοηθά και στη «συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το Προσφυγικό», όπως είπε.

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηγή: Eurokinissi

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο. Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες».  Ανέφερε «τη σημασία της διαδικασίας “ΝΑΤΟ 2030” ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής», καθώς και την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ».

Κάλεσε, εξάλλου, σε «αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της Συμμαχίας», την ώρα που η Τουρκία ξαναβγάζει ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο. Μίλησε ακόμα για την «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ – ΝΑΤΟ «σε περισσότερους τομείς».

Δείτε ακόμα...