Νέα έρευνα για τη θεωρία της διαφυγής του ιού από εργαστήριο ζητά ο ΠΟΥ

Φωτό Αρχείου

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε χτες να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς, για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα, προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την Κίνα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο σχετικά με την προέλευση της covid-19. Επιπλέον η διαρροή του ιού από κάποιο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη», σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου που έχει στη διάθεσή του το Associated Press [AP].

Μολονότι η παραπάνω έρευνα κατέληξε σ’ αυτά τα αποτελέσματα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε πως «απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω», ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.

Η συγκεκριμένη στάση του ΠΟΥ δεν είναι τυχαία. Γίνεται στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Οι ΗΠΑ θέλουν να στοχοποιήσουν την Κίνα ως υπεύθυνη της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να αξιοποιήσει το οπλοστάσιο για περαιτέρω περιορισμούς και κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι λαοί πληρώνουν με τον έναν ή τον α΄λλο τρόπο τα αποτελέσματα των σφοδρών ανταγωνισμών και της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Δείτε ακόμα...