Νέα κανόνια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Πολεμικό Ναυτικό Φιλιππίνων Φρεγάτα BRP Jose Rizal (FF-150)
Πολεμικό Ναυτικό Φιλιππίνων Φρεγάτα BRP Jose Rizal (FF-150)

Το φιλιππινέζικο Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε σήμερα κι επίσημα την πρώτη του φρεγάτα με κατευθυνόμενους πυραύλους, BRP Jose Rizal (FF-150), κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Alava Wharf, Subic Bay, Zambales.

Η εκδήλωση παρακολούθησε εξ αποστάσεως μέσω βίντεο (λόγω της πανδημίας) από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ως τιμητικό καλεσμένο και τον αντιπρόεδρο-κυβερνήτη του Ναυτικού του Φιλιππινέζικου Ναυάρχου Τζιοβάνι Κάρλο Μπακόρντο.

Η τελετή ένταξης στο στόλο έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, ημερομηνία των γενεθλίων του ομώνυμου πλοίου Δρ Jose Rizal. Ωστόσο, όταν το πλοίο έφτασε στο Subic στις 15 Ιουνίου, το πλήρωμα έπρεπε να μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Κι αυτό γιατί ένα από τα μέλη του ήταν θετικό για το COVID-19.

Μετά την καραντίνα, η φρεγάτα πέρασε από τον τελικό έλεγχο πριν από την τελική αποδοχή. Το Φιλιππινέζικο Ναυτικό ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η BRP Jose Rizal θα συμμετάσχει στη φετινή άσκηση RIMPAC μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και 10 άλλες χώρες.

Γιγαντιαία ποσά για τις ανάγκες των ΗΠΑ στην περιοχή

Η φρεγάτα Jose Rizal καθελκύστηκε στις 23 Μαΐου 2019 από την Hyundai Heavy Industries (HHI) στο Ulsan της Νότιας Κορέας. Ξεκίνησε τα δοκιμαστικά κοντά στα ύδατα της Νότιας Κορέας τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και παραδόθηκε στις 18 Μαΐου.

Προς καταγραφή, η σύμβαση για την κατασκευή δύο ελαφρών φρεγατών υπογράφηκε μεταξύ των Φιλιππίνων και της HHI τον Οκτώβριο του 2016. Η σύμβαση υπογράφηκε μετά τη νίκη της HHI σε διεθνή διαγωνισμό. Η αξία της σύμβασης καθορίστηκε σε 15.744.571.584 δισεκατομμύρια πέσο Φιλιππίνων (περίπου 311 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό το σημείο τιμών είναι μόνο για το πλοίο (δεν περιλαμβάνονται τα οπλικά συστήματα). Σύμφωνα με το ναυπηγείο, οι φρεγάτες για τις Φιλιππίνες βασίζονται σε ένα σχέδιο HHI, το οποίο είναι μια μικρότερη έκδοση των φρεγάτων Incheon (FFX-I) που κατασκευάζεται για τον στόλο της Νότιας Κορέας. Οι φιλιππινέζικες φρεγάτες έχουν τυπική μετατόπιση περίπου 2.600 τόνων και μήκους 107 μέτρων. Ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ντίζελ στο πλαίσιο του προγράμματος CODAD θα πρέπει να παρέχει πλήρη ταχύτητα 25 κόμβων, μια εμβέλεια 4500 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 15 κόμβων.

Αναβάθμιση του στρατηγικού «μεντεσέ» των ΗΠΑ

Η παραγγελία αυτών των δύο φρεγατών σηματοδοτεί την αναβάθμιση του φιλιππινέζικου στόλου. Πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις, κατά παραγγελία (ή απλώς καθοδήγηση) των ΗΠΑ, σε μία από τις πιο «θερμές» ζώνες του πλανήτη. Την Νότια Κινεζική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Οι οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ με την Κίνα «εκτινάσσουν» τους εξοπλισμούς στη περιοχή. Ανακαλύπτονται και προστίθενται νέα διαφιλονικούμενα περάσματα και νησιά. Ενώ στο κουβάρι του πολεμικού ανταγωνισμού στην περιοχή εμπλέκονται επικίνδυνα όλες σχεδόν οι παράκτιες χώρες. Με τις αστικές τους τάξεις να διεκδικούν για λογαριασμό τους τον έλεγχο της πιο μεγάλης (σε αξία μεταφερόμενων εμπορευμάτων και πρώτων υλών) εμπορικής οδού.

Οι Φιλιππίνες αντιπροσωπεύουν τον πιο αδύναμο (οικονομικά και στρατιωτικά) «μεντεσσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή. Η αναβάθμισή του είναι σημαντική για τις ΗΠΑ που πλέον υστερούν σε στρατιωτική δύναμη στον Δυτικό Ειρηνικό έναντι της Κίνας.

Επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής κι όχι μόνο.

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Με πληροφορίες από NAVALNEWS

Δείτε ακόμα...