Νεκρός Μαυρόγυπας από ανεμογεννήτρια που έχει τοποθετηθεί εντός περιοχής Natura 2000

μαυρόγυπας
Μαυρόγυπας / Πηγή: WWF

Τον θάνατο μαυρόγυπα από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια αιολικού σταθμού εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000, βόρεια του οικισμού Νέα Σάντα στο Νομό Ροδόπης, γνωστοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς. Το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κοιλάδα Φιλιούρη, κατέγραψαν οι κάμερες του εγκατεστημένου συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης που φέρει η ανεμογεννήτρια. 

Ο νεκρός μαυρόγυπας, με το όνομα Έκτορας, είχε μαρκαριστεί το 2018 ως νεοσσός και από τον Οκτώβριο του 2021 έφερε πομπό που είχε τοποθετηθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, στο πλαίσιο επιστημονικής παρακολούθησης του είδους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι κάμερες, κατά την πρόσκρουση με το πτερύγιο της ανεμογεννήτριας το πουλί ακρωτηριάστηκε και η δεξιά του φτερούγα αποκόπηκε από το σώμα. Υπάλληλοι της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο παρέλαβαν την επομένη μέρα το ακρωτηριασμένο πουλί το οποίο και παρέδωσαν στη Δασική Υπηρεσία που ενημέρωσε τον ΟΦΥΠΕΚΑ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς σημειώνει ότι τα έτη 2016 έως και 2021 τοποθετήθηκαν συνολικά 40 δορυφορικοί πομποί σε μαυρόγυπες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Επ’ αφορμή τού εν λόγω περιστατικού, η Μονάδα κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα των αυτοματοποιημένων συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης σε περιοχές απ’ όπου τα πουλιά διέρχονται με μεγάλη συχνότητα.

«…Το περιστατικό επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τις ανησυχίες μας σχετικά με τις επιπτώσεις της χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές υψηλής σημασίας για τα πουλιά…», αναφέρει μεταξύ άλλων η βιολόγος της Μονάδας Σύλβια Ζακκάκ, συμπληρώνοντας πως «…παρότι το περιστατικό έλαβε χώρα υπό συνθήκες καλής ορατότητας και οι ενέργειες εκτελέστηκαν από το σύστημα με βάση το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, δεν ήταν επαρκείς για την αποτροπή της πρόσκρουσης, καθώς δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη παύση της περιστροφής του ρότορα.

Η εγκατάστασή τους σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τα πουλιά μπορεί να έχει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στους πληθυσμούς, λόγω εκτοπισμού, εξαιτίας των αποτρεπτικών ήχων που εκπέμπονται», επισημαίνει η κυρία Ζακκάκ.

Ο μαυρόγυπας αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο.

Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...