Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, ο ρόλος της βάσης της Σούδας και οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Μανώλης Παπαδομανωλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Μέλος της Επιτροπή αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

Πριν από 5 χρόνια ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είχε «προφητεύσει» σε ομιλία του στο Ted Talk την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού. Το ενδιαφέρον της δεν ήταν αυτή καθεαυτή η «προφητεία του».  Αμέτρητες άλλωστε είναι οι ταινίες  που φτιάχτηκαν με θέμα τους θανατηφόρους ιούς, όπως το «OUTBREAK» το 1995, ή το «CONTAGION» το 2011 κ.α. και μόλις πριν ένα χρόνο η επιδημία του “Έμπολα 2014” είχε αφανίσει χιλιάδες στην Δυτική Αφρική, εκεί που αναλογεί 1 εργαζόμενος στην Υγεία για κάθε 50.000 κατοίκους. Ούτε «η ειλικρίνειά του» να «δείξει» ως μια από τις αιτίες που μεγαλώνουν τον κίνδυνο ότι: «έχουμε [εννοεί: ο αναπτυγμένος καπιταλισμός] επενδύσει τεράστια ποσά σε μια πυρηνική αποτροπή [διάβαζε: καταστροφή] και πολύ λίγα σ΄ένα σύστημα που σταματά μια επιδημία». Τίποτε πιο κοινότυπο αλλά και τίποτε πιο υποκριτικό όταν βαφτίζει την καταστροφή ως αποτροπή και κρύβει «στο μείγμα κακής διαχείρισης» στα πλαίσια του ανταγωνισμού των μονοπωλίων την επιθετική φύση του συστήματος, που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο κυνηγητό του κέρδους.

Το ενδιαφέρον που βρήκαν οι αστοί δημοσιολόγοι και την προβάλλουν τώρα, με αφορμή την πανδημία του νέου κορονοϊού, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της: «Έχουμε εργαλεία», ιατρικής, επικοινωνιών, είπε σε εκείνη την ομιλία του,«το ΝΑΤΟ έχει μια κινητή ομάδα που μπορεί να παραταχθεί πολύ γρήγορα (…), κάνει πολλά παιχνίδια πολέμου για να ελέγξουν αν είναι καλά εκπαιδευμένοι (…) και είναι απολύτως έτοιμοι να πάνε (…) πρέπει να βάλουμε μαζί το ιατρικό προσωπικό με τον στρατό, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα του στρατού να κινείται γρήγορα, να κάνει τον εφοδιασμό και να ασφαλίζει περιοχές».  

Έδωσαν έτσι το σύνθημα να προστεθεί στα διάφορα ευφάνταστα προσχήματα που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ, τις επεμβάσεις και τους πολέμους (όπως «τρομοκρατία», «ενεργειακή ασφάλεια», Κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, κλιματικές αλλαγές, μετανάστευση) και η αντιμετώπιση των ιών, πραγματικών ή εργαστηριακά κατασκευασμένων, για πιο ενεργή εμπλοκή ακόμα και μέσα στις ίδιες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Το παρασύνθημα το έλαβε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica», δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια, ακόμα και την υγειονομική» και πρόσθεσε ότι «μπροστά στις φυσικές καταστροφές ο δεσμός ανάμεσα στις πολιτικές αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός», ανακοινώνοντας ότι ήδη το ΝΑΤΟ εξετάζει αιτήματα από την Ισπανία, Ουκρανία και Κροατία για στήριξη τους από τη «συμμαχία».

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Μια επικίνδυνη για το λαό μας και τους άλλους λαούς εξέλιξη

Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη. Που έρχεται σε μια στιγμή που η πανδημία αποκαλύπτει σε όλο και περισσότερους ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός, η ίδια η οικονομία της αγοράς σε όλες τις εκδοχές της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει όχι υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά βάζει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων γιατί έχει ως βασικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Πως η καπιταλιστική αναρχία στην παραγωγή αδυνατεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Πως εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα κινδυνέψουν να χάσουν την εργασία τους, εξαιτίας όχι νέου κορονοϊού, αλλά του ότι η καπιταλιστική οικονομία κινείται στη βάση του κέρδους των λίγων, που βλέπουν αυτά τα κέρδη να συρρικνώνονται και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των πολλών.

Ας αναρωτηθούμε: Είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ που από τη γέννηση του ήταν εχθρός των λαών, αλλά μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μετατράπηκε σε Παγκόσμιος Χωροφύλακας κλιμακώνοντας τη δολοφονική του δράση κατά των λαών, να εγγυηθεί την ασφάλεια, ακόμα και την υγειονομική;

Η κυβερνητική πολιτική, γενικότερα η αστική πολιτική αναμασά ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά αυτό είναι αβάσιμο, είναι “ιεροσυλία”, προσβολή των χιλιάδων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η αλήθεια;

  • Ιστορικά οι δυνάμεις αυτές έχουν βάλει το χέρι τους σε όλα τα δεινά του λαού μας. Από τις μεταπολεμικές εξελίξεις και τις ωμές επεμβάσεις κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος, τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, την τουρκική εισβολή – κατοχή στην Κύπρο το 1974.
  • Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά επιχειρησιακό χώρο στην υπηρεσία των δικών του σχεδιασμών, ενώ στις εντάσεις των ημερών αυτών οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σφυρίζουν αδιάφορα και αυτό που καθορίζει τη στάση τους είναι η στρατηγική σχέση, όπως λένε, με την Τουρκία, παρά τη σχετική επιδείνωση των σχέσεων με το γειτονικό κράτος.
  • Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να προστατεύσει το καπιταλιστικό σύστημα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μηχανισμός απειλής κατά της φιλειρηνικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, της πάλης των λαών.
  • Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952, “παλιοσειρές”, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.
  • Η ΝΑΤΟϊκή στρατηγική υπόκειται στους κανόνες της συνεχούς επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων αυτής της εγκληματικής συμμαχίας, ανοίγοντας δρόμους για τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και είναι η δύναμη που ευθύνεται για αναρίθμητα πραξικοπήματα, επεμβάσεις και πολέμους.

Αυτό είναι το ΝΑΤΟ και συνιστούν πλήρη αντιστροφή της αλήθειας οι θέσεις που δικαιολογούν την εγκληματική του φύση και στάση και το παρουσιάζουν ως αναγκαιότητα, για την προστασία των μελών του και τώρα ως εγγυητή και της «υγειονομικής ασφάλειας».

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟ – Σούδα – 10 χρόνια Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) / Πηγή: Eurokinissi

Οι εξελίξεις τρέχουν.

Στις 2 του Γενάρη υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία  για τον αγωγό “East Med που θα μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ, μέσω Ελλάδας, που κάποιοι τον αναδεικνύουν στη χώρα μας κι ως νέα “εθνική ιδέα” και θα αλλάξουμε τις “ισορροπίες” στην Ευρώπη, θα γεμίσει ο “ντορβάς” μας με χρήματα, “πουλώντας” πολύ “φύκι για μεταξωτή κορδέλα” στο λαό. Αποσιωπώντας πως σε συνθήκες καπιταλισμού τα κέρδη από τον φυσικό πλούτο κατακάθονται στις τσέπες μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Αποσιωπώντας πως για να δουλέψει πραγματικά ο φυσικός πλούτος προς όφελος του λαού πρέπει να υπάρξει κοινωνικοποίησή του, πως πρέπει η κοινωνία και η οικονομία να τεθούν σε άλλες βάσεις κι όχι στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους. Μάλιστα λένε ότι εφόσον δώσουμε και “ζωτικό χώρο” στο Ισραήλ, που είναι ένα ισχυρό κράτος στην περιοχή, με τη “στρατηγική συνεργασία” Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, θα ενισχυθεί η  θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η αντίδραση των “συμμάχων μας” στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ για άλλη μια φορά τους διέψευσαν! Σαν ανέκδοτο ακούγονται πλέον στα αυτιά μας οι “ισχυροί ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι” και τα “ευρωπαϊκά σύνορα”. 

Αλήθεια, όλοι αυτοί που μας λένε για το πόσο “χρήσιμοι” είναι οι “ισχυροί μας σύμμαχοι”, δεν γνωρίζουν πως αυτές οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και οι λεγόμενοι στρατηγικοί σύμμαχοί μας, δηλαδή οι ΗΠΑ, ποτέ δεν βάζουν στο “ζύγι” το δίκαιο των λαών, ακόμα και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά πάντα “πυξίδα” έχουν το κέρδος των καπιταλιστών, των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων;

Αμερικανικό drone στη Λάρισα

Από την πείρα μας ξέρουμε πως είναι αυτά τα συμφέροντα που διαμελίζουν χώρες και αιματοκυλούν λαούς. Αυτά τα συμφέροντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις κάθε “χρώματος” και η πρώτη φορά “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Η συμφωνία για τις βάσεις και ο ρόλος της Σούδας.

Η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για την επέκταση των στρατιωτικών αμερικάνικων βάσεων είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας και πρέπει να καταργηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την βρώμικη δουλειά, άνοιξε το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη βάση στη Σούδα και πρόσθεσε τις βάσεις Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την προώθηση των νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περικύκλωση της Ρωσίας.

Η Ν.Δ τις κατοχύρωσε με νόμο και πάει πάρα πέρα. Παραχωρεί στους Αμερικάνους όσες βάσεις θέλουνε, σε εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρεται στη συμφωνία. Τους παραδίδει ακόμα και τον Ναύσταθμο Κρήτης, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και δηλώνει, εξ ονόματος των Χανιωτών μάλιστα, πρόθυμη να υποδεχτεί στο Μαράθι ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο για μόνιμο ελλιμενισμό.

Μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και τη Σούδα σε αιχμή του δόρατος της πιο φονικής πολεμικής μηχανής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι αβάσιμοι και ανιστόρητοι.

Χρόνια ακούμε για την βάση της Σούδας, πόσο δήθεν προστατεύει την χώρα και ιδιαίτερα, όπως λένε την Κρήτη. Αβύθιστο αεροπλανοφόρο την αποκαλούν Αμερικάνοι στρατηγοί αλλά και Έλληνες υπουργοί. Εμπόδισε μήπως η ύπαρξη της βάσης της Σούδας τον Ερντογάν, να αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης όπως και άλλων νησιών; Κάθε άλλο.

ΝΑΤΟ - Σούδα -ΚΕΝΑΠ
ΝΑΤΟϊκή Βάση στη Σούδα – ΚΕ.Ν.ΑΠ. / Πηγή: Eurokinissi

Οι βάσεις τους δε φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.

Αυτό είναι το νόημα των επανειλημμένων δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί “γεωπολιτικό μεντεσέ” και «κράτος πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ. Δηλαδή:

  • Στην “πρώτη γραμμή” των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
  • Στην “πρώτη γραμμή” των σχεδίων για να διατηρηθεί η Τουρκία στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, αναλαμβάνοντας το ρόλο “διαύλου”, ανοίγοντας στα “γεμάτα” τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο.
  • Στην “πρώτη γραμμή” των πολεμικών σχεδίων στον Περσικό και ενάντια στο λαό του Ιράν, όπως στην “πρώτη γραμμή” βρέθηκε η Σούδα όλα τα προηγούμενα χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν στη Συρία, στη Λιβύη κ.α. Από εδώ προετοιμάζεται η επόμενη επέμβαση. Η βάση της Σούδας απέχει από το Ιράν 2.000 χιλιόμετρα. Η εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων «Σαντζίλ» φτάνει τα 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Γι’ αυτό ο Τράμπ δήλωσε πρόσφατα ότι «Είμαστε ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης»

Ρωτάμε: Αξίζει για τα συμφέροντα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων να βρίσκεται ο λαός της Κρήτης κάτω απ’ αυτήν την υπαρκτή απειλή;

Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων. Η χώρα μας και ειδικά ο τόπος μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Μένουμε δυνατοί. Σπάμε το σιωπητήριο.

Μπροστά σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες για τον ελληνικό λαό, χαιρετίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζομένους σε όλους εκείνους τους κλάδους που παραμένουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του λαού μας, δίνοντας ταυτόχρονα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Μένουμε στο σπίτι, όμως παραμένουμε δυνατοί, διεκδικητικοί.Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Ωστόσο, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σιωπήσουμε μπροστά στις πολύ βαριές ευθύνες που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του λαού μας συνολικότερα, για την υποχρηματοδότηση και αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και της πολιτικής προστασίας, τις τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναλώσιμα και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, ελλείψεις που προκλήθηκαν από την πολιτική της ΕΕ, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, ώστε να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας μας πετσοκόβουν την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και πλειοδοτούν για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2019 η χώρα μας έρχεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία δαπανώντας το 2,28% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, περισσότερα από 4 δις ευρώ για τους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποδεικνύεται πως η «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών» και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχουν κοινή συνισταμένη το κυνήγι του κέρδους, βάζοντας στο στόχαστρο τους λαούς.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επέκταση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ευρωατλαντικού Κέντρου Συντονισμού Ανταπόκρισης σε Καταστροφές, όπως αποτυπώθηκε στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2019, με διακηρυγμένο στόχο την ακόμη μεγαλύτερη παρέμβασή του σε “ζώνες ενδιαφέροντος”, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο άλλοθι σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στους λαούς.

Φάρος λιμένα Χανίων
Φάρος λιμένα Χανίων «Αιγυπτιακός» / Πηγή: Eurokinissi

Καλούμε τους αγωνιστές του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να συμβάλλουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στον αγώνα ικανοποίησης των αιτημάτων για:

✔ επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό

✔ άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί

✔ να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών

✔ να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, τράπεζες, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.

✔ να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης κι αποφυγής της διασποράς του ιού στους προσφυγικούς καταυλισμούς

✔ να ακυρωθούν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές ασκήσεις – καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Πολιτική Προστασία, να σταματήσει το χαράτσι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δoθεί για τις ανάγκες στην υγεία.

✔ Να γυρίσουν τώρα πίσω όλοι όσοι συμμετέχουν στις αποστολές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ

✔ Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Μανώλης Παπαδομανωλάκης,
Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων,
Μέλος της Επιτροπή αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Δείτε ακόμα...