Ολοκληρώθηκε η «Neptune Strike ’22» – Συμμετοχή, στόχοι και επιδιώξεις

ΝΑΤΟϊκή 'ασκηση «Neptune Strike ’22» - πολεμικό ναυτικό - πλοία - ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike ’22»

Ολοκληρώθηκε η ΝΑΤΟϊκή “δραστηριότητα” «NEPTUNE STRIKE – 22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Αδριατικής και Ιονίου πελάγους. Η “δραστηριότητα”, κατά την οποία το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και η συνοδεία του τέθηκε για πρώτη φορά υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, εκτυλίχθηκε από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022. Με βάση και τα σενάρια των επιχειρήσεων που υλοποιήθηκαν, από την Αδριατική ως την Βαλτική και τα Βαλκάνια η άσκηση υποστήριξε συγχρόνως τις επιχειρήσεις και των δύο Διοικήσεων Διακλαδικών Δυνάμεων Νάπολης και Μπρόσουμ (Joint Force Command Naples, Brussum) με τη συμβολή της Αεροπορικής και της Ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το alt. gr συχνά δημοσίευσε την συμμετοχή και κατά το δυνατόν αναλυτικά την δραστηριότητα των Ελληνικών και λοιπών Νατοϊκών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε αυτήν.

Συνολικά από ΝΑΤΟϊκής πλευράς:

Συμμετείχε το σύνολο σχεδόν της δομής διοίκησης της λυκοσυμμαχίας. Τον γενικότερο συντονισμό είχε το επιτελείο του Ανώτατου διοικητή νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE). Η τακτική διοίκηση της άσκησης ασκήθηκε από την Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) της οποίας επικεφαλής είναι ίδιος με εκείνον του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό αναπτυσσόμενο επιτελείο του STRIKFORNATO, που έχει την βάση του στο Queiras της Πορτογαλίας, επιβιβάσθηκε στη ναυαρχίδα του STRIKFORNATO και του 6ου στόλου, το USS Mount Whitney (LCC 20).

Συνολικά η ναυτική δύναμη της «Neptune Strike ’22» αποτελούνταν από 2 αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό Harry S. Truman και το ιταλικό CAVOUR με τα πλοία συνοδείας τους και από 15 πλοία επιφανείας και υποβρύχια συμπεριλαμβανομένων των δυο Μόνιμων ναυτικών ομάδων κρούσεως και αντιναρκικών αντιμέτρων 2 (Standing NATO Maritime Group 2 και Mine Counter Measure Group 2). Η συνολική αεροπορική δραστηριότητα της άσκησης υλοποιήθηκε από 90 αεροσκάφη που εφορμούσαν τόσο από τα αεροπλανοφόρα όσο και από βάσεις ξηράς. Πήρε μέρος προσωπικό και μονάδες από 28 συνολικά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike ’22»

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν:

  • Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ,
  • Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B ORION,
  • 7 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-4,
  • Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η,
  • Το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.

Η στόχευση στην εξαγωγή «σταθερότητας και ασφάλειας»

Η συμμετοχή της χώρας μας στην «NEPTUNE STRIKE – 22», σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στόχευε στην “επαύξηση της μαχητικής ικανότητάς …, και της διαλειτουργικότητας … (των μονάδων) σε Συμμαχικό επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής“. Οι συγκεκριμένες επιδιώξεις αποτελούν επωδό του ΓΕΕΘΑ σε κάθε ανάλογη εμπλοκή των Ελληνικών ΕΔ εκφράζοντας ασφαλώς τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της κυβέρνησης της ΝΔ και των προκατόχων της. Βέβαια οι επιδιώξεις για μαχητική ικανότητα, και διαλειτουργικότητα σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, είναι μεν κατανοητές σε τεχνοκρατικό επίπεδο, πλην όμως επιδιώκονται προς όφελος κυρίως της λυκοσυμμαχίας και όχι για αμυντικούς λόγους! Εξυπηρετούν μάλιστα τον επόμενο σκοπό του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, που επιδιώκει για τις Ελληνικές ΕΔ ένα ρόλο “παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής”!! Θέτοντας τέτοιους σκοπούς καταδεικνύεται επακριβώς η επιδίωξη της Ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της, πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας και τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

ΝΑΤΟϊκή 'ασκηση «Neptune Strike ’22» - πολεμικό ναυτικό - πλοία - ΗΠΑ
ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike ’22»

Η εξαγωγή «σταθερότητας και ασφάλειας» από τις Ελληνικές ΕΔ, μαζί μάλιστα με εκείνες ιμπεριαλιστικών οργανισμών και χωρών, σε όλη αυτή την περιοχή, δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμογή της επιθετικότητας της πολιτικής των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη άσκηση, μάλιστα με τον όγκο και το είδος των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Ρωσία, κάθε άλλο από σταθερότητα και ασφάλεια εκφράζει. Είναι πρόβα ενός πολέμου με καταστροφές και θύματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και ασφάλεια των συμφερόντων και των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της μιας πλευράς ιμπεριαλιστών απέναντι στην άλλη.

Καμιά τέτοια δουλειά, γεμάτη κινδύνους για τους ίδιους και το λαό μας, δεν έχουν οι εν ενεργεία συνάδελφοι και οι νέοι στρατευμένοι της πατρίδας μας.

Καμιά εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ξένες βάσεις στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...