«Neptune Strike ’22: Ελληνική συμμετοχή από EMB-145

Ιπτάμενο Ραντάρ - Αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου
Φώτο Αρχείου / Ιπτάμενο Ραντάρ – Αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου / Πηγή: haf

Στις επιχειρήσεις της άσκησης «Neptune Strike ’22», κατά την οποία το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Harry S. Truman και η συνοδεία του έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς αεροσκαφών Διοίκησης και Ελέγχου – ηλεκτρονικού πολέμου Erieye EMB-145 AEW&C. Αεροσκάφη Erieye, μαζί με τουρκικά E-7T Peace Eagle, πραγματοποίησαν αναρίθμητες εξόδους όπως αναφέρεται από την Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ. Εκτός των πιο πάνω αεροσκαφών στην άσκηση ενεπλάκησαν και άλλα που παρείχαν εναέριο ανεφοδιασμό και προέρχονταν από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία καθώς και από την αντίστοιχη μονάδα του ΝΑΤΟ ( joint multinational Multi Role Tanker Transport (MRTT), unit).

Με την άσκηση «Neptune Strike ’22», το ΝΑΤΟ πετυχαίνει να εκτελεί υψηλού επίπεδου αεροναυτικές επιχειρήσεις που παρέχει η ομάδα του αεροπλανοφόρου, τις οποίες εμπλουτίζει – επεκτείνει με την εμπλοκή αεροπορικών μονάδων κλειδιά, όπως είναι τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και εκείνα έγκαιρης προειδοποίησης και διοίκησης και ελέγχου.

Οι δυνατότητες του Erieye EMB-145 AEW&C

Στην ιστοσελίδα του ΓΕΑ αναφέρονται οι ακόλουθες δυνατότητες των 4 διατιθέμενων όμοιων αεροσκαφών:
– Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
– Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
– Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
– Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON)  των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
– Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
– Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
– Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

– Πλήρωμα: 7 (2 χειριστές + 5 επιχειρησιακό πλήρωμα)
– Κατασκευάστρια Εταιρεία πλατφόρμας: EMBRAER
– Κατασκευάστριες εταιρείες Συστήματος Αποστολής: SAAB, THALLES, Electronica SPA
– Κινητήρες: 2 Turbofan ROLLS ROYCE, τύπος AE3007A1P, ώση 2×8169 lb
– Εκπέτασμα Πτερύγων: 21 μ
– Μήκος: 30 μ
– Ύψος: 7,22 μ
– Οροφή: 30000 ft
– Μέγιστη Ταχύτητα: 0,75 Mach

Το ΝΑΤΟ προβάρει στολίσκους αεροπλανοφόρων και αμφίβιων μονάδων εκστρατείας
Η δραστηριότητα – άσκηση «Neptune Strike 2022» προσπαθεί να ελέγξει την ικανότητα του νατοϊκού μηχανισμού να ασκήσει διοίκηση και έλεγχο του αεροπλανοφόρου, υπερπηδώντας πολύπλοκα σχετικά θέματα. Σημειώνεται πως αν δεν είναι η πρώτη φορά, είναι πολύ σπάνιο οι Αμερικανοί να «παραχωρούν» τον έλεγχο αεροπλανοφόρου σε νατοϊκούς, έστω και αν ο νατοϊκός μηχανισμός κυριαρχείται από τους ίδιους. Η κίνηση αυτή δείχνει την κρισιμότητα των εξελίξεων και σηματοδοτεί πιθανώς, από πλευράς ΗΠΑ την προώθηση της λυκοσυμμαχίας στην πρώτη θέση της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.
Άλλωστε όπως εξήγησε ο Τζον Φ. Κίρμπι, μεταξύ άλλων κατά την ανακοίνωση της, η άσκηση σχεδιάζεται από το 2020, αλλά προχώρησαν στην πραγματοποίηση της, λαμβάνοντας υπόψη «την τρέχουσα κατάσταση έντασης στην Ευρώπη που οφείλεται στην αβεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία». Θυμίζουμε ότι εκτός από την δραστηριότητα με το αεροπλανοφόρο έχει πρόσφατα πραγματοποιηθεί άσκηση προετοιμασίας του νατοϊκού επιτελείου με Αμφίβια ομάδα ετοιμότητας και Μονάδα εκστρατείας πεζοναυτών των ΗΠΑ. Έτσι δυο από τα πιο ισχυρά “ατού” των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αν απαιτηθεί, θα έχουν δοκιμαστεί να “παραχωρηθούν” για δράση κάτω από ΝΑΤΟϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο της ολόπλευρης προετοιμασίας της λυκοσυμμαχίας και τη διαμάχη με την Ρωσία.
Η ελληνική εμπλοκή 
Στην ολοένα και πιο οξυμένη στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους λοιπούς ευρωνατοϊκούς απέναντι στη Ρωσία έχει εμπλακεί και η χώρα, παρέχοντας βάσεις εφόρμησης και στρατιωτικό εξοπλισμό, εντός και εκτός συνόρων. Εκτός από τα  Erieye EMB-145, είναι γνωστή η παράλληλη διάθεση φρεγάτας για ένταξη στη ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου και άλλων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων που διατίθενται ή προβλέπεται να διατεθούν για εκπαίδευση όλων των προαναφερόμενων στολίσκων, ή για συμμετοχή σε άλλες αποστολές.Η αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και στηρίζεται από τα κόμματα των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Από την πολιτική αυτή οι  κίνδυνοι για τον λαό είναι μεγάλοι καθώς τον μεταβάλλουν σε στόχαστρο.  Στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και των συμφερόντων της στην περιοχή και τα περί «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, είναι στάχτη στα μάτια του λαού για να θολώνουν οι κίνδυνοι από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και μάλιστα σε καιρούς, όπως στις μέρες μας, που οξύνονται όλο και περισσότερο οι αντιθέσεις στη γειτονιά μας και παγκόσμια.

Δείτε ακόμα...